25 noiembrie 2024
HomeActualitateCulturăA doua ediție a expoziției de ii pictate, în Bacău

A doua ediție a expoziției de ii pictate, în Bacău

La Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a fost vernisată ediția a II-a a Expoziției „IA – tradiție și nostalgie”, dedicată Zilei Universale a Iei, marcată în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene.



Pe simeze sunt expuse ii pictate – lucrate într-o manieră originală de elevi ai școlilor gimnaziale „Alexandru Piru” din Mărgineni, „Ion Simionescu” (structură a Școlii Gimnaziale „Grigore Tăbăcaru”) din Hemeiuș și ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Sărata, îndrumați de profesoara Raluca-Luiza Apostol-Blaj.

La vernisaj au venit, alături de elevi și de profesorii lor, și Ionela Sandu – inspector școlar de specialitate pe domeniul Arte la Inspectoratul Școlar Județean.

Expoziția a fost prezentată de criticul de artă Iulian Bucur, care a explicat și semnificația și importanța sărbătorii inițiată din anul 2013 ca „Ziua Iei”, iar la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, este marcată și Ziua Universală a Iei, preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări. Pe aceeași temă au vorbit și directoarea Școlii Gimnaziale din Mărgineni, Bogdana-Mihaela Burlăciuc și directorul adjunct Maria Ramona Neagu, dar și profesoara Raluca-Luiza Apostol-Blaj. A fost explicată și originalitatea iilor prezentate și lucrate de elevi, modele reinterpretate prin atașarea tușelor de culoare pe material textil.

La final, un grup de elevi, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale, au prezentat un scurt program de cântece populare.

Ia este sărbătorită în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație.



Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri

spot_img