Locuitorii din județ cu venituri mici, cei bolnavi sau cei în vârstă pot să își reabiliteze termic locuințele cu bani de la stat. Venitul mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure este de 1.386 de lei/ persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.
Prevederea este inclusă într-un act normativ – OUG 18/2009 – modificat recent de guvernanți. Astfel, în lista cu beneficiarii acestui sprijin pentru care deja statul acorda subvenții, au fost adăugate și persoanele aflate în sărăcie energetică, inclusiv consumatorii vulnerabili de energie. Este vorba despre cei care, din cauza sănătății, vârstei sau a veniturilor mici, au nevoie de ajutor din partea statului pentru a-și asigura energia necesară iluminatului, răcirii și încălzirii locuinței, gătitului etc.
Cine sunt noii beneficiari
Se consideră consumator vulnerabil de energie „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale (necesarul de energie pentru iluminat, răcire și încălzire a locuinței, gătit și altele n.r.)”. În plus, noutatea introdusă în legislație luna trecută stabilește drept consumatori vulnerabili după patru criterii: venit, vârstă, motive de sănătate și izolarea față de localități. Sunt consumatori vulnerabili din motive de venit familia sau persoana singură al cărei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure este de 1.386 de lei/ persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure. În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează persoanele cu veniturile amintite mai sus și care au împlinit vârsta standard de pensionare (65 de ani pentru bărbați și 62 de ani și o lună pentru femei, treptat până în 2030). În noua listă mai intră și băcăuanii care au nevoie de aparate electrice pentru menținerea în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, cei care au probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și deplasarea lor ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice. În fine, ultimii adăugați la această categorie de consumatorilor vulnerabili sunt familiile și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale – zone de locuințe dezvoltate, de obicei, la periferia localităților urbane sau rurale, în care locuitorii nu au drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor.