Ieri, intr-o conferinta de presa, Primaria Buhusi a lansat doua proiecte care vizeaza reabilitarea si modernizarea infrastructurii sociale din Cartierul de Vest. Proiectele fac parte din Programul Operational Regional 2007-2013, prin axa 1.1, care urmaresc dezvoltarea centrelor urbane, finanteaza proiectele integrate care asigura reabilitarea infrastructurii rutiere sau a utilitatilor, dar impune o conditie obligatorie: autoritatea locala sa aiba ca obiectiv componenta sociala.
Un prim proiect vizeaza reabilitarea si modernizarea Complexului de Servicii Comunitare. Finantarea nerambursabila este de 879.330,53 lei, contributia locala fiind de 432 965,71 lei. Tintele proiectului: reabilitarea cladirii Complexului (fostul camin distrofici); dotarea cu echipamente (calculatoare, scara rulanta pentru persoanele cu handicap, aparatura medicala); reabilitarea fostei centrale termice si transformarea ei in cladire de birouri; amenajarea spatiilor verzi din jurul cladirii si asigurarea unor spatii de joaca pentru copii; crearea unui centru de consiliere si sprijin pentru persoanele fara loc de munca. Semnat luna trecuta, cu firma nemteana SC ALPITOUR SRL, contractul are o valoare de 604.970,33 lei, receptia lucrarilor urmând sa fie realizata in iunie 2013. Garantia pentru aceste lucrari este de patru ani.
Cel de-al doilea proiect vizeaza implementarea unui sistem de supraveghere si monitorizare video, pentru cresterea sigurantei populatiei, in acelasi cartier. Finantarea va fi asigurata prin POR 2007-2013, axa.1.1. Finantarea nerambursabila are valoarea de 984 052,34 lei, contributia locala urmând a fi de 275 224,38 de lei. Obiectivele sunt generoase: cresterea sigurantei cetatenilor; reducerea numarului infractiunilor; monitorizarea video a activitatilor si a traficului rutier de pe strazile Tudor Vladimirescu, Ion Voda cel Cumplit, 8 Martie, 9 Mai, Pionierului, Ion Borcea, George Cosbuc, a statiei de salvare, a serviciului de urgenta, a spatiilor verzi din zonele „Pionierului”, scarile Tucului, parcului Libertatii. Zeci de camere vor realiza inregistrari nonstop, stocarea informatiei fiind realizata pentru sapte zile. Aceasta zona este locuita si de comunitati care provoaca 89 la suta dintre infractiunile târgului. Oana Timofte, coordonator de proiect, spune: „Sistemul video are aprobarea Ministerului de Interne, pentru ca datele stocate sa poata fi utilizate in instanta”. Contractul de executie a lucrarilor a fost semnat cu firma bacauana S.C. ETWO DIRECT SRL. Valoarea contractului este de 933677,47 lei, lucrarile urmând a fi receptionate anul viitor, in iunie. Primarul Ionel Turcea spune ca „acest cartier, unde deja sunt in curs de desfasurare alte lucrari ample de infrastructura, este noua tinta oraseneasca a europenizarii”.