28 noiembrie 2024

Copiii și bătrânii din zona Izvoare-Letea au parte de activități socio-educative chiar în cartierele lor

Fundația de Sprijin Comunitar, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Bacău și Inspectoratul Școlar Județean Bacău a demarat în toamna anului 2022 un proiect complex de servicii menit să contribuie la îmbunătățirea vieții a 1110 persoane defavorizate din Cartierele Izvoare, Letea și zonele limitrofe.

Proiectul „Servicii integrate pentru o comunitate mai bună” asigură dezvoltarea educațională, personală și socială a copiilor prin crearea unui centru de tip afterschool, unde aceștia beneficiază de ajutor la teme de către personal calificat, o masă caldă și activități diversificate care să le stimuleze creativitatea și creșterea armonioasă.



De asemenea, acest proiect consolidează dezvoltarea personală în rândul tinerilor din liceu, oferindu-le, prin lectori calificați și psihologi avizați, programe de dezvoltare personală care să combată anumite fenomene și comportamente antisociale si discriminatoare, deseori întâlnite în aceste cartiere.

Aceste tematici sunt gândite și concepute de specialiștii FSC, experimentați în domenii relevante, de la sfera juridică la cea a dezvoltării cognitive, printre acestea enumerându-se „Bullying-ul și Cyberbullying-ul”, „Combaterea traficului de droguri și efectele acestui fenomen”, „Limitele răspunderii penale și conceptul de Delincvență Juvenilă”, „Drepturile și Obligațiile individului în societate” și alte fenomene infracționale, sesiuni prin care se realizează prevenția în rândul tinerilor.

De altfel, proiectul este gândit să multiplice comportamentele sociale și să asigure o bună conduită atât în rândul copiilor, cât și a liceenilor prin acțiuni de voluntariat, de ecologizare în orașul Bacău și activități culturale desfășurate fie la teatru, obiective turistice cu impact istoric, muzee etc.

O astfel de activitate a avut loc pe 4 și 5 iunie, când beneficiarii copii și adolescenți s-au bucurat de o excursie de neuitat pe Valea Prahovei. În cadrul acestei excursii au vizitat obiectivele turistice din Sinaia și Bușteni, precum Castelul Peleș, Pelișor, Cota 1400 și 2000, Babele, Sfinxul, numeroase peisaje unice, peșteri și au experimentat inclusiv o aventură montană pe traseele Parcului Natural Bucegi. Acest amplu proiect se ocupă și de vârstnicii vulnerabili rezidenți în zonele menționate, oferindu-le o gamă largă de servicii specializate în îngrijire la domiciliu și îngrijire paliativă, dar și consiliere psihologică și juridică. Fiind un proiect care se adresează tuturor categoriilor de vârste, părinții copiilor și tinerilor beneficiază de o școală de parenting, servicii de orientare profesională și consiliere psihologică în ceea ce privește relația copil-părinte.

„Vom încuraja implicarea locuitorilor din zonă prin acțiuni de voluntariat, dezvoltare personală și orientare pentru carieră pentru tineri. Se va construi, astfel, un sentiment de apartenență la grup și de implicare în viața propriei comunități, în luarea deciziilor. Aceste servicii vor îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățeni, vor spori oportunitățile de educație pentru copiii din categoriile vulnerabile, vor contribui la reducerea abandonului școlar și vor schimba percepția celorlalți locuitori ai Bacăului asupra zonei”, a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC și manager al proiectului.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014