Într-un top al celor mai frumoase parcuri și grădini publice din România, întocmit de cei de la Clubul Copiilor – Ghid local pentru cei mici și cei mari și realizat cu sprijinul Google Maps, o surpriză foarte plăcută o reprezintă Parcul Central din stațiunea Slănic-Moldova, care în luna mai s-a situat pe locul 16 din cele 65 de locații analizate. ,,Luna mai este momentul ideal pentru a te bucura de frumusețea parcurilor și grădinilor publice. Aceste oaze de verdeață și liniște reprezintă destinații preferate pentru toți cei în căutarea unei evadări din agitația urbană, pentru a se bucura de o plimbare, pentru un picnic sau pentru a se dedica activităților fizice și recreative. Pentru cei mici, parcurile oferă un spațiu vital pentru joacă și interacțiune, unde pot explora natura, flora și fauna. De asemenea, multe parcuri oferă locuri de joacă special amenajate, ideale pentru copii pentru a se elibera de energie și a se distra într-un mod sigur”, este argumentul care a stat la baza acestui clasament postat pe site-ul www.clubulcopiilor.ro.
Google Maps a acumulat peste un milion de recenzii pentru parcurile și grădinile publice din România, iar clasamentul întocmit de cei de la clubulcopiilor.ro a luat în calcul parcurile și grădinile publice care au acumulat cel puțin 1.000 de recenzii de-a lungul anilor și care au obținut cele mai mari evaluări medii ale recenziilor. ,,Acolo unde mediile recenziilor parcurilor au fost la egalitate, a fost prioritizat parcul care a adunat cele mai multe recenzii”, se mai arată pe site-ul mai sus menționat.
Parcul Central din Slănic-Moldova a atras foarte multe aprecieri din partea vizitatorilor și se situează printre cele mai frumoase și bine îngrijite parcuri din România, cu un rating de 4,7 și 1.525 de recenzii obținute la mijlocul lunii mai.
Prin întindere și așezare, prin dispunerea terenului și a felului în care a fost pus în valoare, ca și prin gustul și varietatea cu care este ornamentat, parcul constituie o mândrie a localității.
Acesta ocupă o bună parte din centrul stațiunii, adică o suprafață de circa 5 ha și are aspectul unui amfiteatru, plin cu flori, cu patru alei principale paralele și alei secundare transversale, direcționate către drumul național, cu un calendar floral și cascade antropice de o mare frumusețe. În parc se află Biserica ,,Sfântul Ilie”, care este și patronul spiritual al stațiunii, dar și celebrul Pavilion de Muzică, construit în stil ,,Art Nouveau”, locul concertelor muzicii de fanfară, dar și al altor orchestre și trupe muzicale. În acest pavilion, la 24 iulie 1889, compozitorul și muzicianul George Enescu concertează pentru prima oară în public, la Slănic-Moldova, când încă nu împlinise vârsta de 9 ani. Cu ce prilej? Ne răspunde o corespondență a ziarului ,,Constituționalul”, din 2 august 1889: ,,În cadrul unui concert dat în folosul săracilor din Slănic”, dată de la care începe lunga carieră filantropică a geniului muzicii românești. Cu ocazia acestei primei înfăţişări publice, George Enescu a executat o fantezie după opera lui Gaetano Donizetti, ,,La Fille du Régiment” şi ,,Fantaisie brillante sur Faust” după Charles Gounod. Iar corespondentul publicației mai menționează: ,,Tânărul Enescu, numai de opt ani, mânuiește vioara cu o dibăcie admirabilă”.
Bineînțeles, bijuteria arhitecturală a parcului o constituie clădirea Cazinoului. Acesta este primul construit în România și a fost ridicat de către meșteri italieni, împreună cu cei de pe Valea Slănicului, între 1892 – 1894, având la bază stilul ,,Art Nouveau”, cu influențe neorenascentiste și neoromânești, după planurile cunoscutului arhitect ieșean, George Sterian.
Potrivit autorităților locale, parcul stațiunii va avea, în curând, câteva zone tematice, având în vedere ansamblurile sculpturale existente aici, care vor conferi acestuia o și mai mare atractivitate turistică.
Romulus-Dan BUSNEA