30 octombrie 2024
ActualitateBanii din prima tranșă de pe cardul de energie trebuie cheltuiți luna...

Banii din prima tranșă de pe cardul de energie trebuie cheltuiți luna aceasta

Băcăuanii cu venituri mici, sub 2.000 de lei, care au primit ajutor de la stat sub forma cardului de energie trebuie să folosească până la sfârșitul acestei luni banii din prima tranșă. Din septembrie, va fi alocată cea de-a doua tranșă, de 700 de lei, care trebuie cheltuită până cel târziu pe 27 decembrie 2023. De la anul, cardurile de energie plătite din bani europeni dispar, Uniunea Europeană hotărând să nu prelungească măsurile de sprijin.

Cardul de energie a fost introdus de către guvernanți prin OUG nr. 166 din 9 decembrie 2022,  în contextul sensibil al scumpirii energiei electrice și a gazelor naturale, cu peste 500%. Sprijinul i-a ajutat pe românii vulnerabili să-și achite facturile la aceste servicii. Astfel, până la sfârșitul anului, milioane de concetățeni cu venituri mai mici de 2.000 de lei beneficiază de un ajutor de 700 de lei, de două ori pe an, pentru a plăti  (total sau parțial) facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, putând fi utilizat pentru a se face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Se pot plăti atât facturi curente, cât și cele restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Prima tranșă a fost virată beneficiarilor în luna februarie, urmând ca, în septembrie, să fie transmisă și cea de-a doua parte din bani.



Cum se folosește cardul de energie

Beneficiarii ajutorului sunt pensionarii de peste 60 ani, inclusiv, care au un venit de până la 2.000 lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate, indiferent de vârstă, dar care au același venit amintit, precum și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu alocație de susținere și familiile/persoanele cu ajutor social de 2.000 lei, inclusiv. Așadar, cardul de energie poate fi folosit pentru plata facturilor de gaze, energie sau întreținerea la bloc. Plățile facturilor se fac prin mandat poștal. Pe durata programului de sprijin, se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum. De la a 9-a plată, se va achita o taxă de 2,5 lei. Plăţile vor fi făcute atât la factorul poștal (prin intermediul PDA-urilor  – Personal Digital Assistant, în fapt, niște cititoare optice cu care au fost dotaţi poştaşii), cât și la oficiul poştal sau online, pe site-ul Poștei Române. „La nivelul județului, au fost repartizate 188 de aparate de tip PDA, facturile putând fi încasate atât de factorii postali, cât și de curierii noștri. Am primit multe solicitări, prin Call Center-ul nostru, pentru a veni factorul poștal să încaseze acasă, la diferiți beneficiari. Însă, cea mai des utilizată este plata la ghișeu, mai ales că întreg sistemul urban este informatizat, la fel și zona rurală, inclusiv cele 9 ghișee externe. Condiția obligatorie este ca beneficiarul să prezinte la ghișeu toate cele trei documente cerute: cardul de energie, factura și actul de identitate, iar datele de pe acestea să corespundă”, a precizat șeful Poștei Bacău, Liviu Ciumeti. Facturile se pot achita online, folosind link-ul https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html,  unde se vor introduce destinatarul plății (furnizor de energie sau asociație de proprietari/locatari), seria cardului de energie și CNP-ul. Ulterior, se încarcă toate aceste documente, inclusiv factura emisă de furnizorul serviciului. În termen de 5 zile, beneficiarul va primi pe email confirmarea de plată.

Când „expiră” banii de pe card

Trebuie știut că banii de pe card au un termen până la care pot fi folosiţi. „La 1 ianuarie 2024, toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut”, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Potrivit prevederilor legale, pentru prima tranşă de bani pe care băcăuanii au primit-o pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023. Pentru tranșa a doua, banii pot fi folosiți din septembrie 2023 până cel târziu pe 27 decembrie 2023. Deocamdată, se știe că aceasta este ultima tranşă de bani, întrucât din anul 2024, cardul de energie cu bani europeni va dispărea. „În mod evident, dacă se depășesc aceste termene, banii nu se vor pierde. Cel mai probabil, vor putea fi folosiți în continuare, însă pentru plata facturilor emise până la acele termene. O problemă va fi pentru noi, întrucât până la sfârșitul anului, trebuie să le virăm furnizorilor banii încasați de la beneficiari. Probabil, se vor mai face modificări la legea inițială, așa cum, de altfel, s-a întâmplat cel puțin de două ori până acum”, am mai aflat de la directorul Poștei Bacău, Liviu Ciumeti.

Call Center dedicat special măsurii de sprijin

Mai trebuie spus că soldul de pe card se poate interoga în două modalități: atât prin documentul primit de la factorul poștal, care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului (inclusiv dacă plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului), cât și prin accesarea site-ului Poștei Române, pentru afișarea electronică a banilor rămași pe card. Pentru orice informații în legătură cu sprijinul pentru compensarea prețului la energie se poate apela serviciul de Call Center care funcționează în cadrul C.N. POȘTA ROMÂNĂ, la numărul de telefon 031/9966.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_img