Banca Națională a României (BNR) a organizat la Universitatea „George Bacovia”, prin Agenția Bacău și în parteneriat cu reprezentanta mediului de afaceri local – Camera de Comerț și Industrie, un seminar în Proiectul „BNR – EconomicHub”, dedicat dezbaterii temelor actuale economice și financiare cu oamenii de afaceri.
La eveniment au venit Dan Suciu – directorul Direcției de comunicare și relații cu publicul a BNR, Ruxandra Avram – directoarea Direcției monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și plăților și Gabriela Folcuț – directoarea executivă a Asociației Române a Băncilor. „Am ținut să ajungem și în Bacău – a spus moderatorul evenimentului, Dan Suciu – pentru că în ultimul timp am observat în toată țara că, din diverse motive, mesajele noastre nu ajung așa cum trebuie la oamenii de afaceri, la reprezentanții mediului academic. Dar, ne interesează și reacția acestora la ceea ce noi transmitem”.
Primul aspect abordat chiar de Dan Suciu a fost unul care preocupă BNR foarte mult în ultima vreme, „Inflația – marea provocare a contextului macroeconomic actual”. Vorbitorul a oferit și a comentat cele mai noi date statistice din domeniu, inflația fiind la finele lunii mai la nivelul de 10,6%. Dan Suciu a explicat de ce evoluția acestui indicator este dificil de prognozat, mai ales din cauza multor necunoscute, precum prețurile la energie și prețurile globalizate. Inflația are, însă, un trend descendent în ultimul timp, iar în România procesul este în linie cu cel din statele europene, ba chiar ceva mai bine poziționată rata inflației.
Participanții la seminar s-au interesat de cauzele creșterii inflației, în special de scumpirea energiei, și au făcut comparații cu evoluția inflației din SUA.
Tema „Despre bani, instrumente de plată, open-banking și progrese în tehnologia plăților” a fost abordată de Ruxandra Avram, care a explicat situația de pe piața plăților cu cardurile bancare și evoluția sistemelor de plăți, dar a oferit detalii și despre ponderea tranzacțiilor frauduloase cu cardurile și manipularea plătitorilor. Alte aspecte abordate au fost, între altele, soluțiile de plată ale IMM-urilor și siguranța strictă a clienților. Nu a lipsit nici o privire asupra noilor servicii de plată și a noilor jucători de pe această piață.
Ultima temă dezbătură a fost „Intermedierea financiară și amprenta antreprenorială a României”, prezentată de Gabriela Folcuț.
„BNR – EconomicHub” este proiectul de dezbatere economică și financiară adresat comunității oamenilor de afaceri, realizat în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie județene. Proiectul are ca obiectiv transmiterea de informații necesare în scopul clarificării unor aspecte actuale și preocupante pentru mediul antreprenorial, explicarea funcțiilor și rolului băncii centrale, a măsurilor adoptate, precum și a fundamentelor care au condus la luarea acestor măsuri și dezbaterea unor subiecte de interes reciproc.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.