Ministrul desemnat al Mediului, Mircea Fechet a declarat că, pe termen lung, centralele de apartament vor fi eliminate.
Mircea Fechet a remarcat că există deja municipalități care interzic instalarea de centrale individuale în apartamente, deoarece centralele termice din blocuri poluează mediul local.
El a subliniat că aceste centrale termice, în absența unui sistem de evacuare către acoperișul blocului, poluează apartamentele vecinilor.
Ministrul desemnat a evidențiat faptul că sistemele de încălzire centralizate generează mai puțină poluare în oraș.
Cu toate acestea, Mircea Fechet a precizat că nu s-a luat încă o decizie cu privire la momentul exact în care centralele de apartament vor fi eliminate, dar este încrezător că, pe termen lung, numărul acestora va scădea semnificativ în marile aglomerări urbane din România.
Ideea interzicerii centralelor termice nu este nouă și reapare în actualitate odată la câțiva ani. De-a lungul timpului, s-au purtat dezbateri și discuții asupra impactului negativ al centralelor de apartament asupra mediului și calității aerului. Argumentele pro și contra au fost aduse în fața opiniei publice, iar această problemă a fost în centrul atenției în diverse perioade.
Cu toate că problemele de mediu sunt aduse în discuție în contextul eliminării centralelor termice individuale, se observă că adesea nu se ia în considerare principalul motiv pentru care românii au renunțat în masă la încălzirea centralizată: costurile reduse și independența pe care o oferă centralele de apartament.
Aceasta permite funcționarea centralei de apartament în orice moment, chiar și atunci când întregul bloc este deconectat de la agentul termic din cauza unor locatari care nu și-au plătit întreținerea.
Pentru mulți români, această independență în gestionarea sistemului de încălzire și economiile de costuri asociate sunt aspecte extrem de importante și nu pot fi ignorate în discuțiile despre eliminarea centralelor termice individuale.