25 noiembrie 2024

Constantin Călin a lansat o nouă carte

„Întoarceri” la un Alecsandri gustos, proaspăt, provocator de curiozități

Marţi, 13 iunie. Sala de lectură a Bibliotecii Universităţii „Vasile Alecsandri. Cine cunoaşte sala, dacă spun că a fost ocupată în totalitate poate să aprecieze numărul celor prezenţi, invitaţi cu multe zile înainte de artizanul acestei manifestări, Ionel Rusei, editor, director al Editurii „Babel din Bacău. Nu i-a păsat nimănui de fatidica dată şi de ziua din calendar.

Au venit la întâlnirea cu profesorul, scriitorul, gazetarul, criticul şi istoricul literar Constantin Călin, profesori, foşti studenţi, scriitori, ziarişti, studenţi, prieteni şi iubitori de literatură. Se simţea o oarecare tensiune, dar şi curiozitate, mai ales că profesoul Călin a intrat în sală cu doar puţine minute înainte de ora stabilită. La masa centrală, etichete din hârtie albă ne anunţau cine vor ocupa scaunele: criticul literar Marius Manta, redactor al Revistei Ateneu, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, prof.dr. Constantin Călin, lect.univ.dr. Adrian Jicu, director al Bibiliotecii Judeţene „Costache Strudza”, prof.univ.dr. Vasile George Puiu. Nu a fost numai surpriza mea: contrar obiceiului şi etichetei impusă de chiar profesorul Călin, în mulţii ani de prezenţă publică, astăzi a venit  îmbrăcat lejer, cu un pluover, o geacă, blugi şi adidaşi. Puţin obosit, slăbit, jovial însă, cu zâmbetul pe buze, cu toate că, avea să ne spună, se afla în covalescenţă, după o reuşită intervenţie chirurgicală. Nu-l mai văzusem pe profesorul şi gazetarul C. Călin, din septembrie 2022, de la lansarea, în grădina Casei Memoriale „George Bacovia”, a volumului „Iarăşi Bacovia!…”, titlu cu o oarecare ironie, care a stârnit curiozitate, satisfăcută în Prefaţă de autor, acolo unde lăsa de înţeles că vor urma şi alte scrieri despre poet, de aceea surpriza a fost totală când, pe masă, a apărut un volum despre poetul, diplomatul, dramaturgul, cărturarul Vasile Alecsandri, fixat în literatură, dar şi în vorbirea curentă drept „Bardul de la Mirceşti”, născut însă în Bacău. Înainte de a intra în „subiect”, în faţa publicului, o altă abatere de la reguli, a evoluat Corul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bacău.



„Întoarcerile” profesorului Călin

Moderatorul Adrian Jicu, cu dezinvoltura-i cunoscută ne-a introdus în atmosfera specifică unui asemenea eveniment, lansarea volumului „Întoarceri la Alecsandri”, semnat de Constantin Călin: „Întoarceri la Alecsandri, un titlu care are multe deschideri, deoarece acest plural, aceste «întoarceri» marchează nu numai întoarcerile profesorul Constantin Călin la unul dintre marii scriitori care înseamnă mult  pentru Bacău, pentru renumele Bacăului, ci și pentru tot ce a însemnat pentru literatrura secolului XIX, ca creator de limbă, dar și ca om politic, diplomat, patriot. Și mai trebuie să precizăm că acest eveniment mai înseamnă și reîntoarcerea profesorului Călin în acest spațiu academic, mai înseamnă și faptul că avem ocazia să spunem, să repetăm cine este și ce înseamnă, ce a făcut profesorul Călin pentru Bacău, pentru literatura și cultura băcăuană”, a spus Adrian Jicu. Profesorul Constantin Călin, a spus și prof. Ioan Dănilă, ne-a bucurat în ultimii ani cu o serie de scrieri care vor rămâne peste timpuri mărturie a efortului unui om care toată viața a cercetat în biblioteci și arhive, în cărți, reviste și ziare mărturii despre Bacău, dar mai ales despre marele poet care a fost Bacovia. Însă bucuria este și mai mare când vedem că și Alecsandri a stat în atenția istoricului, criticului Constantin Călin, mărturii adunate nu de pe internet, ci direct de la sursă, ceea ce dă veridicitate și garanția adevărului, care rămân, se adaugă patrimoniului nostru cultural.” 

De ce Alecsandri și de ce acum

Marius Manta, unul dintre studenții profesorului Constantin Călin, critic literar, autor al mai multor volume, a ținut să aprecieze în intervenția sa modalitatea de lucru a maestrului lui, seriozitatea, exploatarea și valorificarea critică a informațiilor, punerea în context, astfel că fiecare carte semnată de Constantin Călin se constituie nu numai ca o valoare literară, ci și documentară. Vasile George Puiu a reliefat perioada în care profesorul Călin s-a aflat la catedră, prietenia ce i-a legat, apreciind „urmele” lăsate de profesor în istoria universității, în devenirea unor generații de intelectuali valoroși, amintind și despre anumite decizii și omisiuni, cu implicații majore în viața profesorului Călin, opinie la care s-a raliat și Cornel Cepariu, jurnalist, președinte al Filialei Bacău a UZPR.

De ce Alecsandri? De ce doar acum? Au fost întrebări nespuse, dar de la care fiecare dintre cei prezenți aștepta un răspuns. Și nu numai atât. Ca de fiecare dată, intervenția profesorului Constantin Călin a ocolit răspunsul direct, îmbrăcându-l cu informații care păreau descoperite mai târziu, după tipărirea cărții, fapt ce induce ideea că vor urma și alte volume, că mai sunt încă multe „inedite”. „Materialul adunat în această «broșură» e expresia unei datorii intelectuale, aceea de a mă întoarce, după numeroșii ani de stagnare în Bacovia, la un alt simbol al locului unde m-am fixat, cronologic primul. Dar și a unei nevoi morale de lumină, de echilibru interior, de distanțare de agitația sterilă, de «fleacuri»”. […] Un Alecsandri accesibil, livrat în porții mici, care să îndemne la noi frecventări și aproximări personale. Un Alecsandri gustos, proaspăt, provocator de curiozități, reconfortant”, este răspunsul găsit în Prefața volumului „Întoarceri la Alecsandri”, Editura Babel, Bacău, 2023.

La mulți ani!, domnule profesor

A fost nu doar un „eveniment literar”, care va rămâne în istoria acestor locuri, al acestui timp, a fost și una de suflet, de dragoste și recunoștință, la care am fost martori și subiecți, față și pentru un om, un scriitor, un dascăl, care lasă moștenire culturii băcăuane, culturii naționale, scrieri fundamentale, aducând „lumină” și echilibru într-o lume marcată de o agitație sterilă, de tristețe, în care am uitat să râdem, să ne bucurăm.

Și parcă pentru a întări cuvintele finale ale autorului, corul a cântat „Crai nou” și i-a urat, împreună cu sala, „La mulți ani!”. Peste numai câteva zile, Constantin Călin va împlini o frumoasă vârstă.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014