Începutul anului școlar 2023-2024 aduce îngrijorare pentru sute de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național “Vasile Alecsandri” din Bacău . Motivul acestei îngrijorări îl reprezintă faptul că clădirea liceului urmează să intre în reabilitare prin intermediul unui proiect cu finanțare PNRR.
Prefectul Lucian Bogdănel spune că Primăria Bacău, responsabilă de administrarea infrastructurii școlare din oraș, nu a identificat încă alte imobile în care elevii de la „Alecsandri” să poată fi relocați, iar procesul educațional să se desfășoare fără sincope.
„Municipalitatea a pus carul înaintea boilor și discuția cea mai importantă – unde vor învăța elevii anul viitor și cum se vor desfășura cursurile – a fost lăsată la coadă, pe ultimul loc. Acum, când clădirea liceului trebuie predată pentru începerea lucrărilor în septembrie (dată estimată de Primărie), copiii, părinții și profesorii sunt martorii unei suite de improvizații netransparente în care administrația Viziteu umblă cu tot felul «hârtii», căutând să mute responsabilitatea deciziei în curtea altor instituții”, a declarat prefectul județului.
Această situație este cu atât mai delicată deoarece unii părinți sunt deja tentați să renunțe la înscrierea copiilor lor la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” pentru clasa a IX-a, din cauza incertitudinii legate de locul și modul în care se va desfășura anul școlar 2023/2024.
Aceasta îi îndepărtează de colegiu și îi determină să se orienteze spre alte opțiuni de școlarizare. Luni, la Prefectură, a avut loc o discuție semnificativă între conducerea colegiului, reprezentată de profesorii Macinca Adriana și Marinescu Georgeta, inspectorul școlar general Ana-Maria Egarmin și autoritățile locale, cu scopul de a găsi cele mai bune soluții pentru depășirea acestei situații dificile.
„Scopul discuției a fost de a asigura ca liceul, care este considerat unul de elită în domeniul educației locale, să nu ajungă într-o situație secundară sau chiar să fie mutat în afara orașului, așa cum se pare că unii reprezentanți ai Primăriei își imaginează”, a mai declarat Lucian Bogdănel.
Acesta consideră că, indiferent de eforturile depuse de conducerea liceului, municipalitatea trebuie să părăsească urgent atitudinea nepăsătoare și să vină cu o propunere funcțională de relocare. Elevii și profesorii de la „Alecsandri” trebuie să știe unde și cum vor începe anul școlar viitor, iar această soluție trebuie să fie în instituții de învățământ aflate în municipiu, în apropierea colegiului. Sunt mai multe locații de luat în considerare, precum Liceul Tehnic „Anghel Saligny”.
De asemenea, lucrările de reabilitare pot fi realizate treptat, astfel încât procesul de predare să poată continua în celelalte aripi sau pavilioane ale colegiului. Exemple similare de gestionare a lucrărilor au avut loc în investiții mult mai complexe, cum ar fi extinderea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență, unde existau circuite separate pentru pacienții COVID.
Prefectul face un apel către părinți să nu excludă Colegiul Național „Vasile Alecsandri” de la înscrierile pentru clasele a V-a și a IX-a. Odată cu trecerea timpului, se vor îmbunătăți situațiile și, cu siguranță, administrația va accelera lucrările de renovare a clădirii colegiului, astfel încât acestea să se încheie înainte de termen și elevii și profesorii să se întoarcă într-un mediu adecvat pentru ei, acasă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.