27 noiembrie 2024

Cerealele ucrainene, interzise în România până în 15 septembrie

Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data de 15 septembrie, conform declarațiilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, pentru AGERPRES. Regulamentul Uniunii Europene în acest sens a fost deja publicat în Jurnalul Oficial. Decizia Comisiei Europene vine în urma solicitărilor a cinci state membre, care își doresc să-și protejeze sectorul agricol.

Restricțiile vizează importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina și au fost extinse în ideea de a diminua oferta excesivă de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Aceste țări au reclamat că importurile ieftine din Ucraina afectează producția locală, făcând-o neprofitabilă. În perioada restricțiilor, cerealele provenite din Ucraina vor putea fi vândute în oricare altă țară membră a Uniunii Europene.



În ceea ce privește deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați de importurile ieftine din Ucraina, se așteaptă conformarea Ungariei pentru a suspenda măsura unilaterală pe care a luat-o. Ministrul Agriculturii speră ca Ungaria să respecte această condiție impusă de Comisia Europeană, astfel încât banii să poată fi eliberați.

Într-o decizie concomitentă, Comisia Europeană a redus numărul de produse afectate de restricții. De exemplu, nu se mai aplică restricții la semințele de însemănțare. De asemenea, tranzitul mărfurilor către alte state membre ale Uniunii Europene este încă permis prin „coridoarele de solidaritate”, care au fost create pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele după ce porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate din cauza războiului.

Decizia Comisiei Europene de a prelungi restricțiile vine ca urmare a circumstanțelor excepționale ale perturbărilor logistice și a capacității limitate de stocare a cerealelor înaintea sezonului de recoltare, cu care se confruntă cele cinci state membre menționate.

Anterior, Uniunea Europeană a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a sprijini autoritățile ucrainene în contracararea invaziei rusești. Cu toate acestea, din cauza blocării porturilor ucrainene din cauza conflictului, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu mai puteau fi exportate pe cale maritimă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la exportul de produse agricole ucrainene în timpul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Încă din luna mai, Petre Daea și omologii săi din Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au trimis o scrisoare către Comisia Europeană, solicitând restricționarea importurilor de produse agricole din Ucraina și prelungirea termenului, inclusiv după data de 5 iunie. Această măsură propusă urmărește să sprijine fermierii români pentru a evita concurența produselor ucrainene pe piața internă.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014