După opt zile de grevă generală și ample proteste în București și în mai multe reședințe de județ, Executivul a aprobat o majorare salarială de 1000 lei brut pentru personalul didactic și 400 lei brut pentru personalul nedidactic, începând cu data de 1 iunie 2023. Aceste sume vor fi incluse în coeficienții de ierarhizare și vor reprezenta o creștere a salariilor cuprinsă între 17% și 25%.
Inițial, Guvernul României a refuzat să acorde o majorare salarială și a propus în schimb acordarea de vouchere sau prime, însă aceste oferte au fost respinse de sindicate. Acestea au solicitat o majorare salarială de 25%. De asemenea, conținutul Proiectului OUG a fost respins de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă.
Referitor la cea mai importantă solicitare, și anume, majorarea salariilor personalului din învățământ, prin noua lege a salarizării, plecând de la principiul „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, Guvernul României nu a acceptat ca acest principiu să fie articol în corpul Ordonanței, ci în Nota defundamentare, invocând că nu există temei legal.
De asemenea, în Nota de fundamentare se precizează că majorările salariale prevăzute în noua lege a salarizării vor fi eșalonate pe o perioadă de cel mult trei ani. Această variantă nu a fost acceptată de sindicate, contrar a ceea ce a apărut în mod incorect într-un comunicat emis de Guvernul României pe data de 2 iunie 2023.
Celelalte revendicări de pe lista sindicatelor nu au fost încă rezolvate, iar situația rămâne în continuare în atenția sindicatelor și a autorităților.