26 noiembrie 2024

S-a deschis Forumul zonal de arhitectură și urbanism MORE 2030

Organizatorii ediției din acest an a Forumului zonal de arhitectură și urbanism MOLDOVA REPER 2030 (MORE 2030), filialele teritoriale Bacău-Neamț ale Ordinului Arhitecților din România (OAR) și Uniunii Arhitecților din România, au deschis, vineri, 26 mai, seria sesiunilor de prezentări și dezbateri în sala Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Au fost prezenți arhitecți din România, din Republica Moldova și din Ucraina, dar și reprezentanți ai autorităților locale din județul Neamț. Tema acestei ediții este „Spațiul public”.

 



Startul manifestării de la Piatra Neamț a fost dat de arh. Liliana Bârgu, care a reamintit firul primelor patru ediții ale Forumului,

Și, în spiritul temei Forumului, primul vorbitor a fost chiar viceprimarul orașului gazdă, Marius Eremia, care a prezentat un interesant proiect numit „Uriașii lui Harap Alb”, personajele din cunoscutul basm scris de Ion Creangă. Proiectul se află aproape de finalizare, pe Muntele Cozla.

Lucrările Sesiunea I – Dimensiunile obiective ale spațiului public au fost preluate, apoi, pentru moderare de președintele Filialei Bacău-Neamț a OAR, arh. Dan Ababei, și de arh. Dr. Nicolae Țară Lungă, director al Institute fost Housing and Urban Development Studies România, din București.

Intervențiile care au urmat au fost făcute de arh. Georgeta Gabrea, directoarea Capitel Avangarde, din București, de arh. Iryna Gershetska, directoarea Sectorului de Amenajare a Teritoriului și Departamentului de Urbanism și Arhitectură al Consiliului Orășenesc Cernăuți, de arh. Teo Naval, de la OldArhitecture, din Chișinău, de arhitectul-șef al municipiului Piatra neamț, Andrei Ciubotaru, și de arh. Dragoș Horia Buhociu, președintele Filialei Dunărea de Jos a OAR și director al general al Direcției Generale de Implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Georgeta Gabrea a prezentat o interesantă cercetare asupra punerii în valoare mai mare a patrimoniului Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Iryna Gershetska a vorbit de metamorfozele urbane  modernizarea zonei centrale din Cernăuți, Teo Naval a prezentat amenajarea spațiului din fața Teatrului „A. P. Cehov” din Chișinău, iar Andrei Ciubotaru a prezentat de ce spațiul public este o scenă a vieții publice. Cu date interesante din PNRR a venit Dragoș Horia Bonciu.

În aceeași sesiune de comunicări a vorbit și reprezentantul unuia din sponsorii principali ai Forumului, compania Barrier din Bacău, care a prezentat această companie și a pus arhitecților și o problemă de analizat în alegerea tâmplăriei din PVC și aluminiu.

Concluziile sesiunii de comunicări au fost formulate de arh. Nicolae Țarălungă.

Participanților le-a fost oferit, la final, și un miniconcert de muzică clasică (Dorina Shelever – vioară, Andrei Cristian Anghel – pian) și un recital de poezie contemporană (actița Loredana Grigoriu).

Sâmbătă, 27 mai, Forumul va continua cu sesiunile Dimensiunile subiective ale spațiului public și Dimensiunile subiective ale spațiului public, organizate la Casa Memorială „Rosetti Tescanu-George Enescu”, din Tescani, iar duminică, 28 mai, participanții vor vizita orașul Târgu Ocna, inclusiv Salina.

Vom reveni cu amănunte.

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014