Ziua Eroilor Patriei, sărbătorită în acest an pe 25 mai, de Ziua Înălțării Domnului în Calendarul creștin ortodox, a fost marcată în tot județul Bacău print ceremonialuri militare și religioase la Monumentele Eroilor.
La ceremonialul de la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea din Bacău (Cimitirul Central) manifestările au avut loc în prezența prefectului Lucian Bogdănel, a reprezentanților Garnizoanei Bacău și ai unităților militare din municipiu, ai primăriilor, ai Filialei Cultul Eroilor Bacău și a unor parlamentari. Muzica Militară a garnizoanei Bacău a intonat Imnul Național al României, după care preoți ortodocși și romano-catolici au oficiat serviciile religioase.
La manifestare a fost prezentă și o grupă de elevi ai Colegiului Tehnic de Comunicații N. V. Karpen, reprezentând Asociația Tradiții Militare „Regimentul 3 Artilerie 1877” condusă de col. (rtr) Stelian Cojocaru, invitați de Primărie și de Garnizoana Bacău. Elevii erau costumați în uniforme militare specifice Primului Război Mondial și au fost însoțiți de profesorul Tiberiu Plăcintă.
Cinstirea memoriei Eroilor Patriei a fost evocată de prefectul Lucian Bogdănel și de Dănuț Voicu, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
La finalul ceremonialelor au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei.
O manifestare de amploare a avut loc și în Cimitirul Eroilor din Strada Constanței din Bacău, cu participarea elevilor și profesorilor de la șapte școli din municipiu și a Asociației Tradiții Militare Românești. Elevii au susținut un scurt program artistic și la fiecare cruce de erou au aprins câte o candelă, au pus panglici tricolore și câte o floare și au rostit rugăciuni.
La Târgu Ocna, Subfiliala Cultul Eroilor și autoritățile locale au organizat manifestări la Monumentul Eroilor de pe Muntele Măgura, la Monumentul Independenței de la Biserica Buna Vestire (Răducanu), la Biserica Sf. Nicolae și la Monumentul Vânătorilor de Munte de la Schitul Sf. Cuvios Eftimie cel Mare. Manifestările au fost precedate, în zilele anterioare, de efectuarea unor lucrări de întreținere la mai multe cruci și monumente ale eroilor de pe Dealul Cireșoaia.
Motocești: reînhumarea eroului Turturică
În aceeași zi, în satul Motocești, din comuna Gura Văii, au fost reînhumate osemintele eroului sublocotenent Gheorghe Turturică, originar din această localitate, dar care a murit eroic în comuna Ilieni, din județul Covasna, în Al Doilea Război Mondial. Sublocotenentul s-a aruncat în aer împreună cu tancul german care îi măcelărea camarazii.
La ceremonialul de reînhumare au venit reprezentanții autorităților județene și locale, protopopul de Onești dr. Ioan Bârgăoanu și preoții de sub protia sa, precum și reprezentanții Filialei Județene Cultul Eroilor.
„Nu i-a fost frică să ia o grenadă în mâna, să urce pe Panzerul nemțesc ce îi decima camarazii, să deschidă turela și să se arunce în aer cu tot cu tancul inamic” – a spus primarul Silviu Tinei. Osemintele arată cât se poate de clar sacrificiul suprem pe care consăteanul nostru l-a îndurat”, spune primarul comunei Gură Văii, Silviu Tinei.
Rămășițele eroului au fost descoperite împreună cu câteva dotări din echipamentul militar chiar pe câmpul de luptă din Covasna.
De la acest ultim eveniment vom reveni cu amănunte.
Petru Done