Venerabilul inventator oneștean Vasile Lupu a fost medaliat cu aur la recenta ediție, a 15-a, a Festivalului internațional de inventică EUROINVENT de la Iași. La aceeași manifestare i-au fost acordate și două distincții de excelență, una chiar din partea președintelui juriului.
Două dintre invențiile lui Vasile Lupu, au impresionat juriul festivalului. Acestea sunt „Dispozitivul pentru igienizare-ozonare și aerosoli” și „Suport pară-duș aplicat pe vasul de toaletă pentru spălarea zonelor intime”.
Primul dispozitiv folosește un compresor care trimite aer într-un vas cu alcool și, opțional, cu soluție pentru aerosoli, cu esență de brad, de molid etc. Prin barbotare, aerul iese din vas în atmosfera din cameră.
Suportul pară-duș se utilizează pa vasul de toaletă, care va funcționa, astfel, ca un bideu, cu apă caldă sau rece, pentru spălarea zonelor intime.
Vasile Lupu este cunoscut pentru ideile sale novatoare, premiate la diferite manifestări de inventică din țară și din străinătate, inclusiv la alte ediții EUROINVENT. La ediția a X-a, din 2018, de exemplu, a primit Premiul pentru cel mai în vârstă inventator. În 2009, Vasile Lupu si nepotul sau, Bogdan Colpoș, atunci cel mai tânăr inventator din lume, au cucerit noi medalii de aur și distincții, tot la EUROINVENT.
Bunicul are în palmares mai multe brevete de inventator, medalii de aur, de argint și de bronz, precum și multe cupe și distincții. Printre invențiile lui Vasile Lupu despre care ne-am informat cititorii la timpul respectiv se număra dușul cu vibromasaj și autoșamponare, căruciorul cu bandă de rulare, recipientul pentru finisarea rosturilor, dispozitivul independent pentru masaj și aerosoli și altele. Vasile Lupu a deschis și o miniexpoziție de inventică în Onești.
Festivalul internațional de inventică EUROINVENT din acest an a adus la Iași peste 1.000 de invenții, proiecte, lucrări și noi cărți inclusiv din domeniul literaturii, artei și istoriei.
Manifestarea promovează creativitatea și inovarea în context internațional, în toate domeniile de activitate umană. În acest an au fost 715 expoziții de invenții și proiecte, 122 de lucrări înscrise la Conferința în domeniul Științei și Ingineriei Materialelor și peste 250 de volume la Salonul de Carte. Participanții au fost din 35 de țări.