Municipiul Bacău a fost, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, gazda celei de a doua ediții a manifestărilor despre vin și turism viticol „Expo Moldavia Wine”. În spațiile puse la dispoziție de Central Plaza au expus produsele și ofertele lor specifice câteva zeci de firme, de organizații și chiar instituții din mai multe zone viticole și regionale. Manifestarea a fost organizată de compania Sitael Team din Bacău, iar coorganizatori au fost Uniunea Națională a Patronatului Român și Consulatul România al OEVE-Ordo Equestris Vini Europae (Ordinul European al Cavalerilor Vinului). Între partenerii media s-a numărat și Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Corneliu Pricope – „Dorim să construim împreună promovarea afacerilor noastre, inclusiv din industria vinului și din domeniul HORECA. Dacă facem mai multe pentru dezvoltarea unui teritoriu într-o variantă integrată, putem ajuta dezvoltarea României în întregul său” – a spus la evenimentul central al manifestărilor, conferința „Turism și Viticultură”, inițiatorul și managerul manifestărilor, Cornel Pricope.
Co0nferința a fost moderată de președintele Filialei UZPR Bacău, Cornel Cepariu, iar vorbitorii au fost reprezentanți guvernamentali, ai unor organizații și instituții a căror activitate este dedicată vitiviniculturii și turismului, între care Tudorița Lungu – secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ioan Lucian – președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român și Dan Preda – reprezentantul Consulatului România al OEVE.
A susținut o alocuțiune și prezentări Ovidiu VLADU – IQ Management (partener GOLD al expoziției), iar Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism a vorbit pe tema „Vinul dezleagă pofta de călătorii. Programe și pachete turistice cuprinzând vizitarea podgoriilor din România”. Dar despre poveștile vinului, fără de care acesta nu poate avea valoarea lui reală, a vorbit muzeograful și criticul de artă Iulian Bucur.
Diana Pavelescu, consilier de promovare la Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole a prezentat, apoi, „Însemnul de certificare – garanția unei relații intrinseci între
caracteristicile vinului și datele înscrise pe etichetă”, iar primarul orașului stațiune Târgu Ocna, Cristian-Aurelian Ciubotaru, membru al Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România a vorbit despre turismul balnear băcăuan în contextual național și internațional și despre valorificarea resurselor terapeutice pentru tratamentul balnear.
Auditoriul a aflat, apoi, câteva amănunte despre enoturism de la dr. Alexandra Gălbează, fondatoarea Asociației de Enoturism din România. Nu au lipsit nici informațiile despre finanțările nerambursabile pentru companiile producătoare de
vinuri, pentru investitorii în HORECA și pentru companii din diverse domenii economice, prezentate de Roxana Mircea, reprezentanta REI International Consulting (Partener GOLD).
La final, reprezentantul companiei de avocatură Argint, Frâncu & Asociații a arătat că „Unde-i lege, nu-i tocmeală” chiar și când e vorba de vin, de HORECA sau de vinificație, iar Viorel Macovei, președintele Național Club Afaceri.Ro a adresat îndemnul de a fi contactată această organizație, care dispune de o arhivă de specialitate bine pusă la punct, pentru domeniul afacerilor.
După-amiaza de sâmbătă a fost dedicată unui masterclass, în care Diana Pavelescu (ONVPV) a vorbit pe tema „Soiurile românești de struguri – adevăr sau provocare”.
Vinurile și finele coniacuri au fost acompaniate, în expoziție, de savuroase produse precum brânzeturile și salamurile picante, de la fabricantul brandului Huzur, din Sascut, ori de la Cooperativa Carpatica de pe Valea Muntelui, aduse de rețeaua comercială Degustarium din Ghimeș-Făget. Nu au lipsit nici excepționalele preparate de la „Degețica mamei”, din Hemeiuș.
Petru Done