Nu la multă vreme de la împlinirea frumoasei și onorabilei vârste de 82 de ani, cunoscutul și apreciatul dramaturg, poet și prozator băcăuan, Viorel Savin (n. 4 aprilie 1941), mai primește un dar, cu totul special, care vine ca o binemeritată încununare a întregii sale creații literare. Este vorba despre ,,Batrâna și hoțul”, una dintre cele mai jucate piese românești de teatru, partitură dramaturgică inclusă într-un spectacol produs de Ateneul Național din Iași și încredințată actorilor Rodica Mandache, Marius Manole și Alin Aronovici, în regia lui Radu Ghilaș. Piesa se va juca în premieră pe scena Teatrului Național ,,Ion Luca Caragiale” din București, luni, 12 iunie, cu începere de la ora 20:00.
Record de premiere, cu emoție și mulțumire
Piesa de teatru ,,Bătrâna și hoțul” s-a jucat de-a lungul timpului, cu mare succes, la Teatrul Dramatic ,,Bacovia” din Bacău, 1983 – 1988, regizor Mircea Marin; Teatrul Mic București, 1987 – 1989 și 1991 – 1992, regizor Cristian Hadjiculea; Teatrul Dramatic „Al. Davila” Pitești, 1990 – 1991, în regia lui Al. Zărnescu; Teatrul dramatic „Ovidiu” Constanța, 1991 – 1992, regizor Dan Alecsandrescu; Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, 1997 – 1998, regizor Marius Rogojinschi; Radio Iași, „Teatru la microfon”, aprilie 1998, regizor Marius Rogojinschi; Teatrul Național al TVR, TVR – Cultural, TVR – Internațional, regizoare Olimpia Arghir, cu Irina Răchițeanu și Sorin Medeleni. Difuzată de 13 ori, numai între 1991 și 2000!; Teatrul ,,Valah” din Giurgiu, premiera în 14 oct. 2004, regizor Mircea Crețu; Teatrul ,,G. A. Petculescu” Reșița, 2009 – 2010, regizoare Iustina Prisăcaru; Teatrul de Stat Constanța, 2017 – prezent, regizor Iulian Enache.
,,După ce unsprezece instituții profesioniste mi-au pus în scenă, cu mare priză la public, `Bătrâna și hoțul`, acum, după ce Ateneul Național din Iași a produs acest spectacol, care se va juca pe scena Naționalului din București, într-o distribuție de excepție, mai că îmi vine să cred că pot fi mulțumit. Această ultimă premieră, jucată de mari actori-artiști, îmi rotunjește propriul record la… 30 de premiere teatrale jucate sub semnătura mea pe unele dintre cele mai importante scene din țară. Și totuși, în seara asta, eu însumi privesc uimit, deși bucuros și profund mulțumit, afișul cu spectacolul din 12 iunie„, a spus emoționat, maestrul Viorel Savin.
Ideea piesei s-a născut dintr-un fapt real
,,Piesa `Bătrâna și hoțul` s-a născut dintr-o necesitate. Am pornit de la un fapt real. La Bacău a existat (şi mai există, bineînţeles, în sufletul nostru) pictorul Nicu Enea, a cărui soţie a încercat să-l salveze. În piesă, pictorul făcuse puşcărie pentru un delict monstruos, încercând să salveze nişte cărţi de la ars. În realitate, soţia a încercat să-l reabiliteze moral în faţa stupidităţii organelor politice din vremea veche şi nici prea veche. Doamna a donat întreaga avere statului român, cu condiţia să fie lăsată să rămână într-o cămăruţă şi o bucătărie tot restul vieţii sale. Într-o primăvară – afară era frumos, înmugurise speranţa – bătrâna a uitat că în casa ei este o instituţie de stat şi a ieşit din perimetrul dat. S-a dus să se plimbe pe malul Bistriţei. Conducerea muzeului, cei de la cultură, de la partid s-au alarmat că s-ar putea să fie pus în pericol patrimoniul. Trebuie să luăm măsuri, s-a decretat. Şi s-a hotărât să i se ridice cheile de la propria casă. Astfel, doamna Enea a devenit ostatică în propria casă, după ce, prin propria voinţă, a oferit statului averea sa”, spunea într-un interviu, Viorel Savin.
Dramaturgul băcăuan lucra în perioada respectivă la Muzeul de Artă din Bacău: „Am fost revoltat de idioţenia acestui gest, am fost însă şi surprins de reacţia unora. Eu le-am spus că doamna Enea a donat două milioane de lei statului! Iar un coleg al meu, muzeograf, a replicat într-un mod stupid, că și bătrânii fac tâmpenii. După chestia asta, tot gândindu-mă cu tristeţe, m-am dus spre acest text, text care începe să mă inhibe cumva. Nu cred că este cel mai bun text al meu”, mărturisea Viorel Savin, într-un alt interviu, acordat cotidianului ,,Ziua de Constanța”, în februarie 2017.
O întrebare ce ar fi bine să fie auzită
Ultima reprezentație televizată a piesei ,,Bătrâna și hoțul” a avut loc pe 12 iunie 2022, la TVR 3 și TVR Internațional, iar exact la un an distanță va avea loc premiera mai sus menționată, pe scena Naționalului bucureștean. Pe când o nouă premieră Viorel Savin și la Teatrul Municipal ,,Bacovia” din Bacău, mai ales că anul acesta teatrul băcăuan va sărbători 75 de ani de existență și 40 de ani de la debutul pe scena lui cu ,,Bătrâna și hoțul”?
Romulus-Dan BUSNEA