Ar fi fost a XVI-a ediţie dacă nu am fi traversat pandemia ştiută, aşa că ceea ce s-a petrecut duminică, 14 mai, în Centrul de Recreere de la Cucuieţi (cu sprijinul Primăriei comunei Solonţ şi al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului), a avut aerul unei descătuşări de energii puse în slujba frumosului şi emoţiei provocate de acesta. Scena a fost mai mare (amenajată cu o salbă de oglinzi ca într-un spaţiu al coregrafiei profesioniste), formaţiile prezente au fost mai temperamentale, iar vremea a ţinut cu mulţii privitori veniţi de peste tot.
Au urcat pe scenă artişti amatori din Poduri („Păunaşii”), Faraoani („Ecoul din Vale”), Brusturoasa (surorile Pascu, eleve ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii Bacău, clasa externă), Gioseni („Şerpoaica”), Filipeni („Valea Dunavăţului”), Nicolae Bălcescu („Năsturaşii”), Cleja („Zdrăbuleanca”), Bacău („Vatra satului”) şi desigur Solonţ („Florile din Cucuieţi”). Individual au evoluat soliştii de muzică populară Mihai Timaru (solonţean) şi băcăuanca Bianca Istrate, precum şi David Ştefan Bucurel, la orgă. Maestru de ceremonie a fost, ca de obicei, părintele Irinel Cernat.
Pentru prima oară la o asemenea manifestare artistică au fost elevii de la Izvoru Berheciului, care de aproape două luni au întemeiat Grupul folcloric „Izvoraş cu apă rece”. Şi tot pentru prima oară s-au aflat aici artiştii populari din Pogoneşti, judeţul Vaslui, încântaţi înainte de toate de natura locurilor. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău, partenerul organizatorilor, a invitat pe cei prezenţi, prin glasul managerului Florin Zăncescu, la Festivalul Judeţean de Folclor din 22-23 iulie a.c., la Slănic-Moldova.
Foto: Amedeo Spătaru