Departamentul Biologie, Ecologie și Protecția Mediului de la Facultatea de Științe din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, în colaborare cu Direcția Silvică Bacău, au desfășurat, sub titulatura „Adaptare & Aclimatizare & Naturalizare”, activități aplicative pentru studenții programului de studii de licență Biologie în Parcul Dendrologic Dofteana, jud. Bacău.
Explorarea directă a naturii a stat la baza aplicației și a demonstrat importanța unității dintre teorie și practică în formarea de competențe specifice domeniului.
Parcul Dendrologic Dofteana a fost înființat în 1908 de distinsul silvicultor Iuliu Moldovan (1864-1935), precursor al culturii speciilor forestiere exotice în România. Acum parcul deține o importantă colecţie ştiinţifică dendrologico-silviculturală, constituind un real suport în a intui etapele de adaptare a plantelor la noi condiții de mediu.
Prin organizarea sa este ușor accesibil studiului pentru studenți și iubitorii de dendrologie, speciile lemnoase cultivate, cât și cele din flora spontană ale parcului fiind etichetate (denumire științifică și populară).
Dintre speciile lemnoase cultivate în arboretul parcului pot fi observate circa 550 de specii exotice și indigene și peste 120 de infrataxoni.
Vârsta arboretului și diversitatea dendroflorei transformă Parcul Dendrologic Dofteana într-un real exemplu al procesului de valorificare a noilor specii în condiții istorico-naturale schimbate și poate contribui cu eficiență la o educație sustenabilă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.