Scopul proiectului „Muzeul prin Simțuri” este crearea în cadrul muzeului a unui mediu cultural interactiv şi deschis, accesibil pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz, prin adaptarea conţinutului expoziţiilor Muzeului de Ştiinţele Naturii la nevoile culturale ale acestei categorii de public.
Pentru a asigura succesul, muzeul băcăuan a apelat și la expertiza unor parteneri de încredere: Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, Liceul Special „Moldova” Târgu Frumos, Asociaţia Tandem Arena şi Asociaţia Nevăzătorilor Din România — Filiala Judeţeană Bacău.
Obiectivul principal al proiectului este accesibilizarea ofertei culturale a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Bacău pentru nevoile persoanelor cu dizabilităţi prin: adaptarea conţi nutului expoziţiilor de la Muzeul de Ştiinţele Naturii la nevoile de învăţare ale persoanelor cu deficienţe de vedere şi de auz prin realizarea a 12 planşe în relief A3 (câte 2 pentru fiecare expoziţie), a 6 ghidaje audio/mimicogestuale pentru expoziţii care vor fi disponibile permanent în expoziţii şi 1 clip prezentare al expoziţiilor muzeului audio-video (pentru persoane cu deficienţe) care va fi disponibil pe pagina web; creşterea gradului de atractivitate a ofertei culturale a muzeului pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz, cât şi realizarea a 10 workshop-uri adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere şi de auz în perioada de implementarea a proiectului.
„Prin implementarea acestui proiect, persoanele cu dizabilităţi de vedere şi auz, în special copiii se vor putea bucura de o serie de facilități indispensabile prin amplasarea a două sisteme touch – screen dotate cu ghidaje audio complexe şi limbaj mimico-gestual și montarea a şase pupitre tactile în expoziţiile muzeului. Mai mult, tot în cadrul proiectului, personalul muzeal va avea parte de sesiuni de instruire în vederea realizării de ghidaje pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere şi auz, pentru realizarea de vizite ghidate şi pentru organizarea altor activităţi interactive cu grupuri de elevi cu deficienţe de auz şi văz precum pentru realizarea de ghidaje mimico-gestuale şi audio. Materialele rezultate în urma implementării proiectului vor fi disponibile pe site-ul instituţiei, într-o secţiune dedicată special proiectului.”
Gabriela Gurău, managerul Complexului Muzeal din Bacău
Perioada de timp pentru desfăşurarea proiectului este: martie – octombrie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 87.277,61 lei, din care:
78.451,77 lei – finanţare nerambursabilă AFCN, iar 8.825,84 lei – contribuţie proprie. Impactul estimat prin care se va măsura succesul proiectului constă în facilitarea accesului la cultură pentru un număr de cca 15.000 persoane cu deficienţe de văz şi auz din judeţul Bacău şi judeţele limitrofe.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.