Un element foarte important pentru deplasarea în siguranță în traficul rutier îl reprezintă amplasarea în locuri vizibile a indicatoarelor și marcajelor rutiere. Numai că această sarcină devine cam dificilă atunci când acestea lipsesc, sunt neconforme sau nu sunt deloc vizibile pentru conducătorii autovehiculelor, care sunt nevoiți să le intuiască.
Pe străzile din Bacău am identificat numeroase marcaje și semne rutiere ascunse după crengile foarte stufoase ale unor copaci, deteriorate într-un stadiu irecognoscibil sau complet inexistente, mâzgălite, ruginite, unele chiar căzute la pământ și sprijinite de borduri. Situațiile acestea pun în pericol siguranța participanților la trafic, dar pot fi evitate prin implementarea unor măsuri care vizează responsabilizarea instituțiilor.
În prezent, cadrul legal nu conferă Poliției Rutiere o obligație expresă de a consemna și a prezenta vreo situație de încălcare a modului de amplasare a mijloacelor de semnalizare rutieră, de aceea, soluția pe care o propun se regăsește într-un proiect de lege transpartinic pe care l-am depus deja în Parlament. Consider că Poliția Rutieră trebuie să se implice mai mult în zona de prevenție, iar prin proiectul propus, agenții de poliție vor fi obligați să verifice mijloacele de semnalizare rutieră și alte dispozitive speciale existente pe șoselele din România. Poliția Rutieră trebuie să se asigure că standardele de siguranță rutieră sunt respectate de către administratorul drumului public, acesta din urmă fiind obligat să remedieze deficiențele constatate.
Dacă și voi ați întâlnit în drumurile voastre situații similare cu cele semnalate de mine, cu marcaje și indicatoare deteriorate, ascunse sau greu vizibile puteți lăsa în comentarii poze, menționând și locația.
Siguranța rutieră nu are culoare politică!
Deputat Cristian Paul Ichim