Au zis că nu-i pe 9, e pe 10, că așa a mutat Parlamentul Ziua Independenței. Dar nici pe 10 nu au zis nimic de Independență. Cred că le e și jenă să vorbească de funie în casa spânzuratului.
În orice caz, atitudinea clasei politice românești față de Ziua Independenței este cea mai clară dovadă a lipsei de respect și implicare față de valorile naționale și istoria țării. Faptul că nu au reușit să sărbătorească această zi, indiferent de data exactă, este o dovadă a lipsei lor de atenție și preocupare pentru evenimentele care au marcat evoluția României. Este clar faptul că politicienii noștri sunt mai preocupați de jocurile de putere și de interesul propriu decât de cinstirea istoriei și a moștenirii naționale.
Este, de asemenea, îngrijorător faptul că politicienii noștri se concentrează asupra sărbătoririi Zilei Regalității, în detrimentul Zilei Republicii. România este o republică, iar Ziua Republicii ar trebui să fie o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii români. În loc să încurajeze și să promoveze valorile republicane, politicienii noștri preferă să se concentreze pe o tradiție monarhică care nu are nicio legătură cu statutul nostru actual.
Unul dintre motivele pentru care politicienii noștri evită să celebreze Ziua Independenței este faptul că mulți dintre ei sunt responsabili pentru deciziile care au dus la slăbirea și subminarea independenței naționale. Corupția, incompetența și nepotismul sunt doar câteva dintre problemele care au afectat dezvoltarea României ca națiune independentă și puternică. Mulți politicieni se concentrează prea mult pe interesul lor personal și pe jocurile de putere, în loc să își dedice eforturile pentru a promova interesul național și a proteja independența României. Nu este surprinzător că politicienii noștri se simt rușinați să sărbătorească Ziua Independenței, pentru că asta le amintește de eșecurile lor în a proteja valorile și interesele naționale.
Momentul din Parlamentul României când s-a cerut intonarea imnului național și parlamentarii au refuzat să-l interpreteze este un alt exemplu elocvent al problemei din ce în ce mai mari a unei clase politice care ignoră sau subminează valorile și simbolurile naționale. În loc să își exprime respectul față de imnul național al României, aleșii noștri au preferat să încerce să sugereze o loialitate mai mare față de Uniunea Europeană, prin cererea de intonare a Imnului Europei. Aceasta este o situație penibilă, deoarece Imnul Europei – ca și drapelul Europei – nu are o recunoaștere oficială din partea UE, deoarece tratatul prin care ar fi trebuit să se stabilească aceste simboluri, Tratatul de la Lisabona, a fost respins de alegători. În același timp, ignorarea imnului național al României sugerează un nivel de nepăsare și de ignorare a valorilor și simbolurilor naționale care ar trebui să fie inacceptabile pentru orice lider politic responsabil.
Episodul cu serbarea Independenței este doar un exemplu recent al comportamentului penibil al politicienilor noștri. Din păcate, există multe alte cazuri în care politicienii noștri au dat dovadă de loialitate față de alte state sau structuri, în loc să își concentreze eforturile pentru a servi interesul național al României.
Într-un moment în care România are nevoie mai mult ca oricând de lideri politici puternici și dedicați, este inacceptabil ca o întreagă clasă politică să fie atât de nepăsătoare față de valorile și simbolurile naționale și să acționeze în interesul altor țări sau structuri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.