În 1996 a absolvit cursurile secției Artă Murală, a Academiei de Artă din București, la clasa profesorului Ion Stendl, și cursurile Școlii de pictură bisericească.
Din 1998 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Bacău – la secția pictură.
„Nu am căutat vreodată un stil propriu, nici nu mă interesează să găsesc o manieră de lucru, un cod după care cînd vezi o lucrare să spui: „asta e Mihalache”. Da, inevitabil transmiți pe pânza temperamentul, caracterul, emoția, starea, ca atare la ce să caut asta cînd ea există oricum. Mai degrabă sînt preocupat de forme de exprimare, nu de teme, sau să am o culoare care se repetă, o nuanță specifică, ca o ștampila. Căutările sînt mai interesante, te provoacă.”
Ion Mihalache
Lucrari de artă murală – pictură religioasă
1999 – Bacău – Loc. Corbasca, Biserica “Sf. Arh. Mihail si Gavrii”
2001 – Vaslui – Loc. Ghermanesti, Biserica “Sf. Ierarh Spiridon”
2003 – Argeș – Manastirea Cotmeana- “Acoperamantul Maicii Domnului”
2006 – Bacău – Biserica “Sf. Imparati C-tin si Elena”
2008 – Vâlcea – Govora Bai, Capela Ortodoxa
2009 – Bacău – Sala Praznicala, Capela Mortuara, “Sf. Imparati Constantin si Elena”
2010 – Giurgiu – Florești, “Sf. Ioan Botezătorul”
2012 – București – Drumul Taberei, “Sf. Ap. Andrei” (colaborare)
Premii:
2000 – Premiul Special pentru pictura “Bienala Ion Andreescu – Buzau”
2010 – Premiul Filialei U.A.P. Bacău, “Artistul Anului 2010”
Unde poți să cunoști mai bine un pictor dacă nu în atelierul lui de creație, vorbind despre cu totul altceva decât despre pasiunea care i-a devenit profesie. Îl sun și programăm să-i fac o vizită, la sediul Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici, Galeriile Frunzetti. Acolo are atelierul. Ajuns în holul de la etajul unu, mă orientez cu ușurință. Din spatele unei uși se aude muzică în surdină. Îmi deschide imediat după ciocănitură. Prima dată apare o barbă puțin sură, apoi doi ochi albaștri. Ochelarii i se sprijină pe cutele de pe frunte. În mâna dreapta ține lumânare o pensula. Camera e înalta, luminoasă. Lucrările terminate sunt așezate in ordine. Pe șevalet, o compoziție abia începută. Da sonorul și mai încet.