Polul ecologiei s-a mutat la Bacău pentru o zi, pe terenul de sport al Liceului Tehnologic ”Dumitru Mangeron”, unde s-au adunat peste 150 de elevi și liceeni din județul Bacău și un echipaj din Giurgiu. Prilejul a fost ”Ziua Internațională a Păsărilor și Arborilor” – 10 mai, ocazie cu care s-au recilat multe mii de PET-uri de la au colectat capacele. Cu ajutorul acestora și cu mult talent, adolescenții au creat mozaicuri cu tema zilei. La final, capacele au luat drumul reciclării, mediul a rămas mai curat iar elevii au învățat să colecteze selectiv și să recicleze deșeurile.
Contravaloarea capacelor reciclate a mers către un caz umanitar. Elevii care au răspuns chemării s-au întrecut în realizarea de mozaicuri din capace PET pe tema protejării păsărilor și arborilor și s-au distrat pe muzica atent selectată de organizatori care s-a revărsat din boxe pe toată perioada acțiunii. Au fost mulți câștigători la toate categoriile de vârstă, iar Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron” a fost o gazda primitoare pentru toți cei 150 de copii cu vârstă variată, de la grădiniță până la liceu, însoțiți fiind de profesori și uneori de părinți.
S-au clasat pe primele locuri ale competiției echipajele de la Grădinița 26 Bacău, Grădinița Letea, Scoala Gimnazială ,,Miron Costin”, Scoala Gimnazială Nr 10 și Liceul cu Program Sportiv ,, Nadia Comăneci” din Onești. Lucrări remarcabile au fost și cele ale: Școlii gimnaziale ,,Spiru Haret” Bacău, Școlilor Gimnaziale Cleja nr.1 și 2, Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan” Bacău, Liceul Tehnologic ”Petru Poni” Onești, Liceul Pedagogic ”Stefan cel Mare” Bacău, Colegiul Tehnic de Comunicații ”N.V.Karpen” Bacău, Liceul cu Program Sportiv Bacău.
A impresinat prezența echipajului de la Palatul Copiilor Giurgiu, care a facut un efort deosebit pentru a lua parte la acest concurs. Efortul le-a fost însă răsplătit, reușind să câștige premiul 2 la categoria gimnaziu.
Premiile au fost oferite de Direcția Silvică Bacău prin Asociația Vernal. Concursul județean ”PET CAP- Creativitate de Ziua Păsărilor și Arborilor” este parte a proiectului National de Ecologie și Protecția Mediului intitulat ”Eco-reporteri în acțiune”, înscris în Calendarul Activităților Naționale și Internaționale al Ministerului Educației pentru anul 2023, proiect ajuns la a X a ediție. Coordonatorul proiectului este profesor dr. Nela Dumea.