Ieri, reprezentanții Gărzii de Mediu Bacău au participat la o întâlnire de lucru desfășurată la ISUJ Bacău pentru a discuta despre aplicarea Protocolului de colaborare referitor la monitorizarea respectării normelor privind interdicția de a arde vegetația uscată pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000 de către fermieri.
Scopul Protocolului este de a spori eficiența acțiunilor de prevenire și control privind respectarea normelor de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale în ceea ce privește bunele condiții agricole și de mediu, astfel încât să se prevină poluarea și incendiile. Interdicția arderii miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000 contribuie la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură.
Este important să reamintim că, conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, proprietarii și deținătorii de terenuri au obligația de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei obligații poate fi sancționată cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.