24 noiembrie 2024

Afacerea „deszapezirea”, bataie de joc pentru bacauani

Dupa experienta traumatizanta de la inceputul anului, bacauanii au avut parte ieri de reeditarea cosmarului iernii. Desi cantitatile de zapada cazute in municipiu nu au fost foarte mari, firmele care au câstigat lictatia organizata de Primarie nu au reusit sa faca fata obligatiilor contractuale. Dis-de-dimineata, doar pe arterele principale erau urme de trecere a utilajelor, urme repede acoperite de ninsoarea care a continuat sa cada. Asa zisa deszapezire a fost efectuata superficial, multe reclamatii venind din zonele unde strazile adiacente au fost blocate de nametii impinsi de pluguri. Un alt aspect remarcat de soferi a fost acela ca din cauza superficialitatii curatarii carosabilului s-au format in mijlocul strazilor movile continue de zapada care au incurcat si mai tare circulatia. Pietonii au fost cei care, ca de obicei, au fost ignorati de administratia locala, trotuarele nefiind curatate deloc in zonele domeniului public, in unele locuri fiind chiar blocate de nameti aruncati din strada. Mai multi bacauani au remarcat ca zona cea mai favorizata la deszapezire a fost cea de Sud a municipiului, acolo unde candideaza favoritul actualului primar. Cartierele marginase si cele din Nord au fost aproape uitate, semn ca interesul electoral a contat mai mult decât minimul confort al bacauanilor.

Luati prin surprindere de ninsorile abundente



Premierul Victor Ponta a convocat un comandament de iarna in miezul zilei. S-a discutat despre situatiile de urgenta aparute in tara din cauza caderilor masive de zapada, dar si despre cel mai important subiect al zilei: alegerile. „Vreau sa va rog luati toate masurile ca dupa inchiderea urnelor, procedurile sa se faca corect si rapid. Sa fie toate partidele reprezentate la numarare, sa se transmita datele repede, la fel orice contestatie. Sa faceti verificari, nu vreau sa apara probleme”, a declarat premierul Ponta.
Din pacate, din punct de vedere al evolutiei vremii, meteorologii au prelungit codul galben de ninsori, iar vestile pentru zona Moldovei nu sunt deloc bune. „Cantitati vor fi in judetele Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava, Botosani. In partea de est va continua sa ninga”, a declarat Ion Sandu, directorul ANM. Pe 12 decembrie vom mai avea ninsori, dar in intervalul 13-18 nu vor mai fi precipitatii.
Chiar daca a nins destul de mult, nu s-au semnalat cazuri de drumuri nationale sau judetene inchise. Ceva dificultati au fost doar pe drumurile comunale, acolo unde au intervenit intr-un final primarii. Caile de acces catre sectiile de vot au fost eliberate pe tot parcursul zilei. „Nu am avut drumuri blocate, dar se circula normal, in conditii de iarna. Au fost câteva probleme pe drumurile comunale, dar s-au rezolvat. Nu s-au inregistrat incidente majore in procesul electorale. Toate sectiile au fost deschise, nu am avut probleme cu caderi de electricitate astfel incât sa fie zone fara curent electric”, a precizat Claudiu Serban, prefect. (Andreea Gavrila)

„Circulatie restrictionata” in judet

Niciun drum judetean nu a fost blocat duminica, in ziua votului, conform datelor furnizate de Serviciul Public Judetean de Drumuri (SPJD) Bacau. “Se circula greu, in conditii de iarna, dar se circula, a afirmat Valentin Palea, directorul SPJD Bacau. Toate drumurile sunt deschise. Sunt si zone in care circulatia este restrictionata si se merge pe un singur fir, dar utilajele lucreaza.” Traseele pe care s-a circulat pe o singura banda au fost Dienet – Corbasca-Tatarasti, Parincea-Poieni si Glodisoarele – Filipeni. Seful SPJD Bacau sustine ca exista materialele antiderapante si ca informatia furnizata de MAI privind lipsa acestora este exagerata: “La 1 decembrie trebuia sa avem 50 la suta din cantitatea necesara in aceasta iarna si aveam 46 la suta. Eu prefer sa spun adevarul, nu sa-l ascund si sa declar ca suntem suta la suta aprovizionati!” (Silvia Patrascanu)

Deszapezire pe baza de comanda in municipiu

S-a finalizat procedura de desemnare a operatorilor care vor face deszapezire in iarna 2012-2013 in municipiul Bacau. Licitatia a fost intârziata de o contestatie depusa unul dintre participanti.

Anul trecut, actiunea de desza­pezire a fost un dezastru. La momentul la care a inceput sa ninga, contractele incheiate cu operatorii erau expirate. Mai mult, deszapezirea s-a facut diferentiat, iar calitatea interventiei a depins de operatorul desemnat. In plus, masinile au intrat sa strânga zapada abia dupa câteva zile de ninsori abundente.

Cum si cine va face deszapezirea

Fata de anul trecut, municipiul va fi impartit in doar doua loturi, fata de 22. „Contractul servicii de deszapezire si combatere a poleiului prin inchiriere utilaje, inclusiv servicii si forta de munca a fost atribuit societatilor Fair Play si Rad Trans”, a declarat Ionut Tomescu. Cele doua firme au incheiat un contract pe patru ani, iar costul maximal ar fi 7,4 milioane de lei. Astfel, motiveaza municipalitatea, va exista continuitate si va permite operatorilor sa se dezvolte pe termen lung. Dar, se va schimba si procedura de plata. „Primaria va face plata pe baza decontarii. Deszapezirea se va face pe baza de comanda. Costul interventiei se va calcula in functie de suprafata deszapezita, pretul de piata al motorinei, prognoza meteo. Dupa fiecare campanie de deszapezire vom face publice costurile”, a mai precizat Tomescu. Sarea (1700 tone) pentru deszapezire va fi procurata contra sumei de 343.000 lei, de la Roman Impex SRL, in timp ce nisipul (2500 metri cubi) va fi furnizat de MUV SRL, pentru 100.000 lei. In total, Primaria a cheltuit peste 440.000 lei cu achizitia de material antiderapant.

Licitatie cu dedicatie

„Parerea mea e ca licitatia s-a facut pentru anumite firme din Bacau. Acum, dupa contestatie, s-au operat modificari la caietul de sarcini, dar noi nu suntem foarte multumiti”, a declarat Dan Rusu, administratorul societatii Miralex care a contestat rezultatul licitatiei si a obtinut modificarea caietului de sarcini. Dupa contestatie acesta a cerut si suspendarea licitatiei, lucru refuzat printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva
a Curtii de Apel Bacau pe 23 noiembrie. (Andreea Gavrila)

In parcul auto al municipalitatii exista o autospeciala cu lama, 8 gredere, un buldoexcavator si un autogreder, plus o autocisterna si trei autospeciale care vor transporta si imprastia materialele antiderapante. Nu vor fi suficiente daca va incepe sa ninga serios. Prin contract, firmele care au câstigat trebuie sa aiba propriul parc auto, bine dotat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014