23 noiembrie 2024

A MERGE CĂTRE DUMNEZEU, PE CALEA IUBIRII

La început de lună Mai, pentru că este încă timp al Domnului, Biserica rânduiește a ne ține aproape de Ierusalimul Învierii. Spre a nu ne pierde nădejdea în venirea Mângâietorului. Și pentru a înțelege faptul că Dumnezeu S-a făcut Om pentru ca omul să nu fie lipsit de ajutor în vindecare. Nu întâmplător, pericopa Apostolului, așezată ca pre-text al Evangheliei de astăzi, păstrează amintirea vindecării unui paralitic, aflat în boală de opt ani, Enea, dar și neuitarea învierii unei femei virtuoase, trecută prin pragul morții, Tabita (Fapte 9, 32-42). Și nu fără temei suntem încredințați de lucrarea mântuitoare a Domnului, revelată sub chipul ei empatic de către Apostolul Ioan (5, 1-15). Dumnezeu – Omul toate le vindecă cu moartea pe moarte călcând.
Corpuscul evanghelic al zilei ne întoarce aproape de începutul activității mântuitoare a Domnului Hristos pe pământ. Și nu oriunde. Denumirea ”Poarta Oilor”, de la scăldătoarea Vitezda, ne spune tot. Căci, fideli ai tradiției de curățire a animalelor aduse spre jertfă la Templu din Ierusalim, oamenii religioși ai vremii duceau pe acolo mieii, în timpul Paștelui, spre a fi curățați și adăpați. Animalul de jertfă, dincolo de a nu avea niciun beteșug și de a fi curat, nu trebuia nicidecum adus epuizat. În pridvorul Vitezdei, mulțime și de orbi, șchiopi, uscați, care așteptau mișcarea apei. Printre ei, un paralitic ce suferea de mult timp. De aproape patru decenii. Din pricina slăbănogelii, își petrecea majoritatea timpului pe mal, nădăjduind. Căci, un înger al Domnului venea, din când în când, în adunarea de apă a Scăldătorii Oilor  și o tulbura, iar cel care intra primul căpăta sănătate. Mântuitorul se arată acolo în zi de Sabat, când Legea cerea omului să nu umble mai mult decât calea unui drum până la Templu și nu îi îngăduia să se atingă de persoane impure. El interpelează, fără a leza ori oculta libertatea: „Voieşti să te faci sănătos?” Iar, prin cuvânt, redă sănătatea: ”Ridică-te, ia patul și umblă!” Și omul se însănătoșește, revine la viață, trăiește și saltă de bucurie. Dar cârcotașii reacționează… ca de obicei, nu înțeleg nimic!
Încercăm a cuprinde cheia parcurgerii pericopei evanghelice în această perioadă a Bisericii, între Înviere și Pogorârea Duhului Sfânt. Imaginea intrării  Îngerului Domnului în apă și schimbarea vieții celui afundat este importanta lecție. Pentru că Vitezda este despre Botez, despre cum s-a făcut Dumnezeu Om pentru ca niciodată omul să nu mai fie lipsit de ajutor în vindecare.

Inspector scolar,
pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014