Impozantul imobil a aparținut istoricului Dumitru D. Pătrășcanu, tatăl omului politic băcăuan Lucrețiu Pătrășcanu, împușcat de comuniști, la Jilava. Locuită timp de zeci de ani de nomenclaturiștii vremii – Ioan Bogdan Băluță, Alexandrina Găinușe sau Gheorghe Tănase, casa a a ajuns, în anii ’90, pe mâinile controversatului Sorin Ovidiu Vântu.
Cunoscuta casă de pe str. Vasile Alecsandri nr. 7, rămasă în memoria colectivă drept „Casa dr. Pătrășcanu‘’ a fost scoasă la vînzare de proprietar, cerând nu mai puțin de 455.000 de euro (peste 2,23 milioane de lei). Cel mai mult costă terenul, evaluat la circa 308.000 euro, casa în sine având un preț de 147.000 de euro.
Consiliul Județean nu are bani pentru casă
Potrivit legii, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Naţional. În speță, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bacău, aflată în subordinea Consiliului Județean Bacău. Însă, CJ transmite că nu poate susține financiar o astfel de investiție, nefiindu-se prinse sume, în acest sens, în bugetul pe acest an, nici măcar pentru reabilitarea și modernizarea imobilului. Motiv pentru care în ședința CJ programată pentru sfârșitul lunii, președintele Valenitin Ivancea a inițiat un proiect prin care se renunță la dreptul de preempțiune, decizie care cel mai probabil va fi adoptată, în condițiile în care majoritari sunt consilierii PSD.
Controverse și … doar controverse
Considerată monument istoric, casa a fost construită în anii interbelici de către arhitectul Georgel Chiteascu, la cererea tatălui lui Lucrețiu Pătrășcanu (fost membru al PCR, mazilit de chiar colegii de partid – executat prin împușcare în ceafă în pușcaria Jilava). Naționalizată, după război, de regimul comunist, impozanta clădire a fost folosită, timp de zeci de ani, de nomenclaturiștii regimului totalitar (Ioan Bogdan Băluță, Alexandrina Găinușe sau Gheorghe Tănase). După 1989, misterioasa „Casă Pătrășcanu” a fost cumpărată de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, aici funcționând Banca Românească de Scont (inițial Banca Comercială ASTRA, fondată de foști securiști), un cazinou, chiar și Starea civilă. De numele „Casei Pătrășcanu” este legată și fosta firmă Petromservice care a aparținut de compania Petrom (devenită ulterior PSV Company), ajunsă pe mâna unui alt cotroversat personaj – Liviu Luca, cândva unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din România. Cert e că imobilul a fost închiriat de Camera de Comerț și Industrie Bilaterală România – Columbia (CCIBRC), pe o perioadă pe 15 ani, aici funcționând o cafenea. Intenția CCIBRC era ca, la finalizarea termenului de închiriere, să cumpere imobilul de pe Alecsandri nr. 7, pentru a construi un al doilea sediu. La începutul anilor 2000, „Casa Pătrășcanu” mai fusese scoasă la vânzare, de chiar SOV, în schimbul a 750.000 de euro. Și atunci, CJ a refuzat să o cumpere. Imobilul, S+P+M, dispune 14 camere cu o suprafață de 700 metri pătrați, dar și de o curte de 1.733 metri pătrați.