În premieră, la Spitalul ,,Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși doi pacienți, cu vârste cuprinse între de 71 și 78 ani, au fost operați de cataractă (implanturi de cristalin) prin procedeul de facoemulsificare.
Facoemulsificarea este un procedeu prin care se fragmentează cataracta și nucleul cristalinian dur cu ajutorul ultrasunetelor special adaptate pentru globul ocular. Fragmentele de cristalin rezultate sunt aspirate din interiorul sacului capsular cristalinian, urmând implantarea cristalinului artificial și închiderea globului ocular prin hidratarea inciziilor.
Intervențiile au decurs fără complicații. La primul control după operație, evoluția a fost bună, acuitatea vizuală îmbunătățindu-se semnificativ. Pacienții vor continua un tratament local sub forma de picături pentru aproximativ trei-patru săptămâni și vor reveni la ultimul control peste două săptămâni de la operație. Cristalinul implantat va reda pacienților vederea la distanță, în măsura in care ochiul nu suferă și de altă patologie care ar putea afecta acuitatea vizuală finală.
„Toate acestea au fost posibile datorită atragerii de medici, personal medical, personal de suport și dotării cu aparatură și echipamente medicale performante. Să nu uităm că, în urmă cu doar câțiva ani, nu existau medici și aparatură medicală pentru această specialitate. În acest moment, există două cabinete medicale dotate la nivel de top în Ambulatoriul Integrat, o sală de operații dotată cu toate cele necesare și paturi în structura de spitalizare de zi. Dacă la alții se poate, se poate și la noi!”, ne-a spus ing. Constantin Poiană, managerul spitalului.