Muzeul Etnografic de la Golești-Argeș, situat la doar 10 kilometri de Pitești, este un muzeu în aer liber conceput ca un sat românesc de secolul al XIX-lea.
În cadrul său se găsesc 37 de case, clădiri și gospodării din diferite zone ale României, iar unul dintre exponatele inedite este o școală veche de peste 110 ani, adusă în 2006 din județul Bacău.
Conform adevarul.ro, școala din Comănești, prima școală a localității, este datată la începutul secolului XX și este construită pe temelie de piatră de râu legată cu mortar, cu pereții din bârne de lemn îmbinate la colțuri în cheotoare dreaptă, cercuiţi şi văruiţi atât la interior, cât și la exterior, iar pardoseala este din scândură. Ferestre largi, dispuse pe două laturi, asigurau lumină naturală optimă pentru scris și citit, iar în anotimpul rece, cele două sobe din cărămidă, câte una în fiecare sală, încălzeau spațiile.
În muzeu, școala este folosită ocazional pentru desfășurarea de activități cultural-educative, precum tabere de vară, ateliere de creație, lecții practice etc. Directorul Muzeului Golești, Iustin Dejanu, menționează că „glasurile cristaline și vesele ale copiilor de astăzi, cele ferme ale profesorilor care-i însoțesc la muzeu dau viață, cu fiecare vizită, acestui spațiu”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.