1 noiembrie 2024

Trei scenarii pentru după război

Cine a câștigat «Criza rachetelor» din 1961? Americanii, veți spune, pentru că au reușit să împiedice amplsarea rachetelor nucleare sovietice în Cuba. Depinde din ce punct de vedere privești problema și cum evaluezi victoria. Din punctul de vedere sovietic, scopul Moscovei a fost atins: SUA și-au retras rachetele nucleare din Turcia, pentru că acesta a fost scopul întregului joc de șah…

În zilele noastre, războiul din Ucraina este doar povestea de acoperire a unei scheme mai largi, care încă nu ne este dezvăluită. Oficial, scopul Rusiei este “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. Dar, chiar și cu o Ucraina înfrântă, incapabilă să mai pună vreo problemă militară, situația securității Rusiei nu este rezolvată nici pe departe.



Moscova are nevoie să schimbe situația din Europa Centrală și de Est, care, în acest moment este dominată de americani. Cu mici excepții – Serbia și Ungaria – țările din zonă sunt conduse de SUA, care are trupe și politicieni bine ghidonați să execute ordinul venit de la Ambasada Americană. Unul dintre scenariile care se vehiculează este că Rusia va încerca să schimbe această situație printr-o serie de operațiuni, între care și transformarea Serbiei și Ungariei în țări privilegiate și dezvoltarea unui comerț care să arate celorlalte state ce pot câștiga din relația cu Moscova.

Desigur, pentru aceasta, Rusia ar trebui să poată să apere și militar cele două țări, care vor fi supuse unor presiuni imense de NATO. Serbia deja se află în această situație. Pentru ca Rusia să potă proteja militar cele două state, are nevoie de o graniță comună. Pentru aceasta sunt trei scenarii posibile.

Scenariul 1: Rusia face un pod terestru prin Bucovina și Transcarpatia către Ungaria, de unde va putea ajunge si în Serbia. Avantaje: Acces facil către Ungaria și Serbia, permițându-i să furnizeze rapid ajutor militar în caz de nevoie; o poziție strategică avantajoasă, care ar putea să-i permită Rusiei să își extindă influența asupra regiunii. Dezavantaje: Acest traseu este amenințat de poziția Poloniei și de posibilele gherile ucrainene. Podul terestru ar fi amenințat în permanență de atacuri teroriste sau de o invazie poloneză cu sprijin NATO

Scenariul 2: Rusia obține hegemonia asupra României, de unde va putea ajuta Ungaria și Serbia. Avantaje: Controlul asupra României i-ar oferi Rusiei acces facil la Dunăre și la Marea Neagră, permițându-i să își extindă influența în întreaga regiune; negocierea unei astfel de înțelegeri ar putea reduce tensiunile și ar putea fi benefic pentru stabilitatea politică în regiune; ar putea exista oportunități pentru cooperarea economică între Rusia și România. Dezavantaje: Există riscul ca acțiunile Rusiei să fie percepute ca o amenințare la adresa securității altor state vecine, ceea ce ar putea duce la intensificarea tensiunilor regionale; există posibilitatea ca negocierile să eșueze și Rusia să piardă oportunitatea de a-și extinde influența în regiune.

Scenariul 3: Rusia intervine prin Bulgaria să ajute Serbia și Ungaria. Avantaje:  Bulgaria se învecinează cu Serbia și Ungaria, ceea ce ar putea face intervenția mai ușoară și mai rapidă; ar putea exista oportunități pentru cooperarea economică între Rusia și Bulgaria. Dezavantaje:  Bulgaria face parte din Uniunea Europeană și NATO, ceea ce ar putea duce la opoziție puternică din partea acestor organizații în cazul unei intervenții rusești; Intervenția ar putea duce la intensificarea tensiunilor regionale și ar putea avea consecințe negative asupra relațiilor Rusiei cu alte state din regiune.

De departe, scenariul 2 pare să fie cel mai avantajos pentru Rusia. Iar hegemonia o poate obține foarte ușor, în cadrul unor tratative cu SUA, după finalizarea războiului din Ucraina. Sunt extrem de multe semne că România este folosită de SUA doar pe post de furnizor de resurse și viitoare monedă de schimb, nu mai are rost să intrăm în amănunte. Se prea poate ca în 5 sau 10 ani să reintrăm în sfera de influență rusească, americanii find cei care ne vor preda, la cheie…

Răzvan Bibire


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img