9 noiembrie 2024
HomeSportDouă noi volume din Enciclopedia Fotbalului Băcăuan

Două noi volume din Enciclopedia Fotbalului Băcăuan

După tetralogia dedicată FCM Bacău, fostul jurnalist al cotidianului Deșteptarea, Costel Ciubotaru a pus pe hârtie și istoria statistică a fotbalului ceva mai mic din județ: Aripile (Aerostar), CSM Borzești, Textila Buhuși, Minerul Comănești, Letea (FCM II), FC Onești, Petrolul Moinești, Partizanul, Proletarul, Stadiul Băcăuan și Știința Bacău



Vine, vine Iepurașul! Și nu-i uită nici pe iubitorii fotbalului băcăuan. În special pe cei pasionați de „fotbalul mic” din județ. Cu accente vintage. În acest caz, rolul Iepurașului de Paște este jucat de fostul jurnalist al cotidianului Deșteptarea, Costel Ciubotaru. Toamna trecută, după o muncă de restaurator ce a durat nu mai puțin de 12 ani, Costel Ciubotaru a pus între coperțile a patru volume istoria echipei fanion a județului, FCM Bacău.

Intitulată „Enciclopedia fotbalului băcăuan: Dinamo Bacău- SC Bacău- FCM Bacău, o echipă de tradiție”, tetralogia publicată de Editura Babel include „De la ediția 1950 la ediția 1972-73”, „De la ediția 1973-74 la ediția 1994-95”, „De la ediția 1995-96 la ediția 2011-2012” și „Jucători reprezentativi ai formației băcăuane și antrenori celebri care au fost la Bacău”. Primăvara aceasta, fostul ziarist a sportiv a „recidivat”, publicând două noi volume din Enciclopedia Fotbalului, care vor vedea lumina tiparului în curând și care au ca subiect echipele mai mici ale județului.

Cele mai multe dintre acestea au dispărut: de la CSM Borzești la FC Onești, de la Minerul Comănești la Textila Buhuși, de la Partizanul la Proletarul. Deloc întâmplător, însă, volumul 5 al Enciclopediei are în centrul atenției sale una dintre echipele care au făcut din continuitate punctul său forte: Aerostar. Pornită la drum sub titulatura de Victoria, echipa Fabricii de Avioane Bacău și-a schimbat în anii 70 numele în Aripile, pentru ca din 1997 să activeze cu numele actual, Aerostar.

De la Dănescu, Scobiola sau Gondoș, fotbaliștii Victoriei din anii 50, Costel Ciubotaru ne poartă până la Vraciu și Chirilă, oamenii cu care Aerostar a reușit ultima sa promovare în liga secundă, fără a uita garnitura cu care Aripile lui Mircea Nedelcu și Nicu Florea reușea să urce, pentru prima dată în B, în 1985. Alături de Aerostar (Aripile), în volumul 5 regăsim pe CSM Borzești, Textila Buhuși, Minerul Comănești și Letea (FCM II Bacău). Altfel spus, Borzeștiul lui Gârbea și Ionel Solomon, Textila lui Gram, a lui Scânteie, a lui Purică și Gaciu, Comăneștiul lui Mangalagiu sau al lui Ursică, Letea lui Sorin Avram și a lui Giosanu. În ceea ce privește volumul 6 al Enciclopediei, acesta este dedicat echipelor FC Onești, Petrolul Moinești, Partizanul Bacău, Proletarul Bacău, Stadiul Băcăuan și Știința Bacău. FC Onești cu cei doi ani de Divizia A sub comanda lui Toader Șteț, Petrolul Moinești revelația Diviziei B de la mijlocul anilor 90, atunci când era pregătită de Ghiță Poenaru, iar Partizanul și Proletarul, două echipe care reprezentau nu doar fabrici de renume, ci și realități fotbalistice interesante, ce și-au depășit nu o dată condiția.

În fine, Stadiul Băcăuan și Știința sunt doi meteoriți, unul pe cerul anilor 30, celălalt, pe firmamentul deceniului șapte, dar care, în ciuda activității deloc îndelungate, dau savoare perioadelor respective. Casete tehnice, promovări, retrogradări, loturi de jucători, clasamente și fotografii: iată reperele istorice ale unor echipe fără de care fotbalul băcăuan ar fi fost mult mai sărac.

„Mi-am dorit foarte mult să pun pe hârtie trecutul acestor echipe. Vă dați seama că documentarea a presupus o muncă dificilă deoarece există numeroase neconcordanțe de date, iar, în unele situații chiar statistici incomplete. Important este însă că, în marea lor majoritate, traseele acestor echipe au fost recompuse în detaliu și stau acum la dispoziția tuturor celor interesați”, a declarat Costel Ciubotaru, care a precizat că, din motive de ordin economic, cele două volume vor fi tipărite în ediții limitate:

„Costul unui volum este de 100 lei și, spre deosebire de precedentele patru dedicate FCM Bacău, ele pot fi achiziționate separat, începând cu luna mai. Doritorii mă pot contacta fie pe pagina de facebook, fie la numărul de telefon 0724.411.461. Totodată, cei care nu și-au procurat primele patru volume, o pot face deoarece stocul nu a fost încă epuizat”.

Dan Sion




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri

spot_img