14 noiembrie 2024
HomeActualitateS-a semnat contractul pentru închiderea haldei de fosfogips - VIDEO

S-a semnat contractul pentru închiderea haldei de fosfogips – VIDEO

 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a fost prezent, marţi, la Bacău, unde a fost semnat contractul de servicii pentru actualizarea studiului de fezabilitate, proiectare, asistenţă tehnică şi pregătirea documentaţiilor de atribuire aferente proiectului de închidere şi reabilitare a depozitului de deşeuri industriale periculoase de fosfogips de pe fosta platformă Sofert.



„Dăm un semnal de normalitate. Este absolut normal ca această problemă să fie rezolvată, chiar cu întârziere, o întârziere generată de lipsa de interes din perioada de funcţionare a societăţii, a lipsei de interes a echipei de lichidatori care tot timpul lasă obligaţia de mediu la urmă, catalogând ca fiind ultima problemă care trebuie rezolvată. (…) Acest fosfogips care reprezintă un pericol real pentru locuitorii din această zonă trebuie să dispară. Trebuie găsită soluţia tehnică de ecologizare”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Nicolaescu, a afirmat că depozitul ar urma să fie ecologizat până în anul 2027.

„Am ajuns în punctul în care avem o perspectivă clară în ceea ce înseamnă ecologizarea şi închiderea depozitului de fosfogips al fostului combinat de îngrăşăminte Bacău. (…) Sperăm ca în 2027, aşa cum ne-am fixat calendarul, să finalizăm perioada efectivă de închidere şi ecologizare a depozitului. Zona va fi monitorizată 30 de ani post-închidere”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu Nicolaescu.

Prefectul Lucian-Gabriel Bogdănel a menţionat că halda de fosfogips a fostului combinat de îngrăşăminte chimice este o sursă de poluare pentru municipiul Bacău şi ecologizarea acesteia reprezintă „un deziderat vechi de decenii” pentru autorităţile locale.

Fostul Combinat de îngrăşăminte chimice Bacău a fost înfiinţat în 1974, iar în perioada 1978 – 2004 în vecinătatea combinatului au fost depozitate reziduurile de fosfogips.

Suprafaţa depozitului este de circa 16 hectare şi a fost dat prin hotărâre de Consiliu Local Bacău în administrarea AFM, pentru a putea implementa proiectul de închidere şi ecologizare cu fonduri europene. Obiectivul trebuie închis cât mai repede, fiind pe lista de infrigement deschisă de Comisia Europeană împotriva României. AGERPRES 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri

spot_img