23 noiembrie 2024

Tumoră testiculară, descoperire imagistică incidentală, tratată cu succes la Arcadia

Cancerul testicular este cea mai frecventă tumoră solidă a adultului tânăr, reprezentând circa 5% dintre tumorile urogenitale și 1% din totalitatea neoplaziilor. Incidența maximă este atinsă în decada a 3-a de viață pentru tumorile germinale non-seminomatoase și în decada a 4-a de viață pentru tumorile seminomatoase. În 1-2% dintre cazuri, pacienții se prezintă cu tumori bilaterale.

 



Factorii de risc sunt reprezentați de istoricul familial de tumoră testiculară la rudele de gradul I, cancer testicular la testiculul controlateral, malformații congenitale ale tractului urogenital (criptorhidie, adică testicul necoborât; testicul coborât chirurgical sau hormonal; hipospadias, care presupune localizare anormală a orificiului uretrei), infertilitate de cauză masculină asociată cu scăderea spermatogenezei, sindrom Klinefelter sau sindrom Down.

 

Care sunt semnele și simptomele de prezentare la medic în cazul unei tumori testiculare? Cel mai frecvent simptom de prezentare este mărirea de volum a scrotului, adesea nedureroasă, asociată sau nu cu o senzație de greutate locală. Există două forme clinice care pot întârzia diagnosticul clinic și, implicit, inițierea tratamentului și prognosticul pacientului, și anume forma clinică pseudoinflamatorie ce poate preta la confuzie cu inflamația testiculului (orhiepididimită acută) sau cea care este însoțită de acumularea de lichid peritesticular ce face dificilă examinarea clinică a gonadei masculine (de aceea se impune în mod obligatoriu evaluarea imagistică a unui pacient cu hidrocel pentru a exclude patologia neoplazică cauzatoare). În jur de 20-30% dintre cazuri se prezintă la medic cu boală diseminată (adenopatie supraclaviculară, axilară sau inghinală, durere lombară, insuficiență renală sau respiratorie), determinată de simptomatologia locală frustă sau absentă, ignoranța sau frica pacientului de a se prezenta la medic sau chiar absența examinării locale de către medic.

 

Un pacient în vârstă de 32 de ani, din mediul urban, s-a prezentat la Spitalul Multidisciplinar Arcadia în urma evaluării medicale în vederea admiterii MApN ce a identificat varicocel bilateral, fiind îndrumat pentru conduită chirurgicală a acestei patologii. Examenul clinic inițial al pacientului a identificat la nivelul bursei scrotale testiculul stâng de dimensiuni normale, iar cel drept cu dimensiuni reduse, fapt ce a confirmat diagnosticul inițial de varicocel bilateral.

 

Examenul ecografic solicitat a confirmat hipotrofia gonadei drepte (volum măsurat ecografic de 8.3 ml comparativ cu cel al gonadei stângi de 14 ml), precum și varicocelul bilateral asociat cu reflux spontan la nivelul plexului pampiniform stâng, identificând totodată cel puțin trei imagini hipoecogene la nivelul testiculului drept, ceea ce a ridicat suspiciunea unei neoplazii intratesticulare neidentificate clinic.

Examinările paraclinice suplimentare au confirmat suspiciunea ecografică, examenul computer-tomografic idenficând formațiunea expansivă testiculară dreaptă cu dimensiuni de circa 7 mm. De asemenea, markerii tumorali specifici tumorilor testiculare au fost în limite normale (gonadotrofina corionică umană – fracțiunea beta, alfa-fetoproteina, LDH), iar spermograma a identificat oligozoospermie (scăderea numărului de spermatozoizi 10.5 mil/mL).

 

Având în vedere suspiciunea imagistică și aducându-i-se la cunoștință pacientului ca aproximativ 20% dintre aceste leziuni identificate imagistic sunt maligne, cel mai frecvent seminoame, restul cazurilor fiind chisturi testiculare, zone de infarct testicular sau tumori benigne cu celule Sertoli sau Leydig, s-a luat decizia și s-a practicat excizia gonadei drepte împreună cu cordonul spermatic prin incizie inghinală dreaptă. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacientul fiind externat a doua zi postoperator.

 

Examenul histologic asociat cu cel imunohistochimic a confirmat leziunea intratesticulară de circa 7 mm ca fiind seminom, tumoră testiculară germinală, stadiul localizat pT1, absența invaziei vasculare și limfatice locale, precum și absența adenopatiilor locale sau la distanță (ex. computer-tomografic preoperator).

 

Supravegherea pacientului s-a efectuat conform ghidurilor europene de Urologie prin evaluări clinice și ecografice periodice a gonadei restante stângi și a sacului scrotal drept și nu a relevat modificări. De asemenea, markerii tumorali efectuați la fiecare 6 luni și evaluările imagistice prin computer tomografie nu au identificat recidive tumorale.

 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia

www.arcadiamedical.ro



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014