Zilele trecute, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a stabilit menținerea măsurilor de protecție socială pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile. Concret, este vorba despre persoanele care au beneficiat de majorarea punctului de pensie, a salariului minim pe economie sau a cuantumului prestațiilor sociale care se raportează la indicatorul social de referință (ISR), indexat și el de la 1 martie.
Astfel, la stabilirea ajutorului pentru încălzire nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creșterii valorii punctului de pensie, a indemnizației sociale pentru pensionari și a salariului minim brut pe țară. De asemenea, eventualele debite, determinate în baza Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, vor fi scutite de la plată, printr-un nou act normativ, emis de primăria de domiciliu al beneficiarului sau Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.
Totodată, în cazul copiilor de vârstă școlară, din familiile beneficiare de alocație de susținere familială, care înregistrează absențe nemotivate, prevederile art.27 din Legea 277/2010 vor fi corelate cu noua structură a anului școlar, urmând ca la verificarea condiției de menținere sau de diminuare a dreptului la prestația socială menționată să fie avute în vedere intervalele de cursuri (module), și nu semestrele, ca până acum.
Nu în ultimul rând, noua ordonanță de urgență stabilește și modalitatea de recuperare a sumelor provenite din diferența de curs valutar, rezultate în urma conversiei alocației de stat pentru copii și a indemnizației lunare pentru creșterea acestora, precum și a comisioanelor bancare, determinate potrivit Regulamentului (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004, privind coordonarea sistemelor de securitate socială.