* Revista ,,13 Plus”, Nr. 206/2023, cu un conținut dens, variat și deosebit de interesant ca tematică, ne atrage atenția, încă din prima pagină, cu cea de-a doua parte a eseului ,,Insomniile după Cioran”, semnat de criticul și istoricul literar Petre Isachi, directorul-fondator al publicației. Pornind de la un motto al lui Cioran, partea a doua a eseului este intitulată ,,Complexitatea metafizicii cioraniene sau un caz etern irezolvabil pentru critică”, în care autorul disecă o parte dintre aspectele atât de variate și complexe ale metafizicii cioraniene.
Profesorul și scriitorul Ion Fercu realizează în acest număr al revistei un interviu cu prof. dr. Elvira Groza, publicistă, care după cum însăși mărturisește a crescut și s-a format ,,într-o cultură marcată de o religie care propovăduiește iertarea și revenirea întru sine”, în timp ce unul dintre colegii de breaslă ai dlui Fercu, profesorul și scriitorul Mihai Botez Stîncaru vorbește despre ,,Dialog și trăire duhovnicească”, ca elemente dominante ale manifestării ,,Întâlnirile de la Văratec”, ediția a VI-a, august – septembrie 2022.
Cuprinsul revistei este presărat și cu alte articole, recenzii, poezie, proză la nivelul înalt cu care ne-a obișnuit criticul Petre Isachi: ,,Din confesiunile unui om de afaceri” (Ion Dinvale), ,,Modelul antropologic al limitei și depășirii limitei în interpretarea proverbelor românilor” (Petrache Plopeanu), ,,Marcel Proust sau surâsul de Giocondă al (post)modernismului european” (Petre Mihai Bravu), ,,Vindecarea prin melancolie” (Nuțu Toma) etc.
* Revista ,,Plumb”, Nr. 191/Februarie 2023 îl prezintă pe prima pagină pe Adam Puslojić, poet și traducător sârb, într-un scurt remember semnat de poetul Dumitru Brăneanu, după încetarea din viață a poetului sârb, la sfârșitul anului trecut (11 martie 1943 – 31 decembrie 2022). Era îndrăgostit de poezia română, printre autorii săi preferați numărându-se Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, dar mai ales, Geoge Bacovia. De altfel, în 2014 a fost prezent la Bacău, unde a participat la manifestarea ,,Toamnă bacoviană”, în cadrul căreia a fost distins cu Premiul Național ,,George Bacovia, Opera Omnia”. A fost un prieten apropiat al românilor și a fost membru al Academiei Române.
În acest număr sunt prezentate și două importante evenimente cultural-artistice dedicate poeților Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu. Primul dintre ele este consemnat de conf. univ. dr. Ioan Dănilă, care ne înfățișează Reuniunile Culturale ,,Alecsandriada” (ediția a VI-a), din 15 – 16 decembrie 2022, desfășurate sub genericul ,,Memorie, limbă națională, cultură locală” și organizate de Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, cu sprijinul CJ Bacău. Prima zi a fost dedicată cursantului chinez Yin Yuguo (2002 – 2019), ,,un împătimit de limba și literatura română, cu axele sale primordiale: Vasile Alecsandri și George Bacovia, de care avea cunoștință adolescentul”. Reuniunile au continuat a doua zi cu manifestările ,,Alecsandri acasă. Trei decenii de la prima `Alecsandriadă` și ,,Vârstele limbii române. Contemporanii lui Vasile Alecsandri – George Sion la bicentenar”. Inițiatorul proiectului a fost Societatea Cultural-Științifică ,,Vasile Alecsandri” Bacău, în parteneriat cu ,,Chromatique” și filialele locale ale Uniunii Scriitorilor din România și Uniunii Ziariștilor Profesioniști.
Al doilea eveniment este consemnat de RDBusnea și a avut loc în stațiunea Slănic-Moldova, în zilele de 15 și 16 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. În fapt, două zile dedicate lui Mihai Eminescu, poeziei și spiritualității românești. Iată câteva repere din programul manifestărilor, care s-au ridicat la o înaltă ținută artistică, într-o excelentă organizare a Primăriei Slănic-Moldova: Simpozionul ,,Dor de Eminescu”, axat pe trei teme diferite dar toate centrate pe viața și opera lui Eminescu; ,,Lecția de Poezie”, marca Societatea Culturală ,,Apollon-România”; expoziții de artă plastică, medalii și insigne (Ionica Bandrabur și Vilică Munteanu); dezbateri cu privire la poezia eminesciană dar și la școala de ieri și de astăzi; câteva premiere naționale și internaționale, dar și multe momente poetice și muzicale au întregit atmosfera evenimentului.
Alte titluri din cuprinsul revistei: ,,Are balta pește!…” (Mihai Buznea), ,,Laudatio scriitorilor băcăuani” (Livia Ciupercă), ,,Bizareriile istoriei” (Cosntantin Vorniceasa), ,,Strigarea în coastă” și ,,Charlie în lumina înserării” (scurte povestiri de Firiță Carp), ,,Bilanț 2022 de scriitor – călător în șapte continente” (Doru Ciucescu) etc.
Romulus-Dan BUSNEA