Sâmbătă, 18 martie, în sala de coferințe a hotelului Fiald a avut loc Conferința Camino de Santiago în România – drum cultural european. La eveniment au participat membrii ai Asociației „Prietenii Camino de Santiago”, din Iași, Neamț, Bacău și chiar Brașov.
În deschidere a fost prezentat un filmuleț de 3 minute după care a luat cuvântul prof. univ. Ion Nicolae care a făcut o caracterizare generală Camino, ce înseamnă Camino de Santiago și implimentarea în România. Tradus în românește, Camino de Santiago ar fi Drumul Sfântului Iacob, semnalând drumul milenar de pelerinaj spre capitala Galiciei, Santiago de Compostela, devenit Itinerar Cultural European în 1987. Dată fiind poziția cu totul secundară a apostolui Iacob în sinaxarul ortodox, a fost aleasă formula Camino de România pentru a denumi secțiunea românească a acestui prim și cel mai important Itinerar Cultural European. Din iunie 2022, Camino de România este rută cultural turistică națională.
Practic, Camino de România este traseul pe care pelerinii vor putea călători spre Santiago de Compostela, acolo unde se află moaștele Sfântului Iacob. Traseul din zona Moldovei pleacă de la borna de la Iași, situată în curtea Catedralei Catolice, pe care este înscrisă distanța până la Santiago de Compostela, respectiv 4.500 de kilometri, bornă care a fost binecuvântată de Papa Francisc atunci când a fost în vizită la Iași, în luna iunie 2019. În total, în România vor fi 2.000 de kilometri de traseu marcat, la ora actuală fiind marcați aproape 370 de kilometri. Traseele sunt astfel gândite încât să nu se intersecteze prea mult cu drumuri aglomerate pentru a asigura siguranța pelerinilor. De asemenea, pe aceste trasee sunt bine reprezentate monumente istorice și naturale precum și locuri de odihnă, adăpost sau de cazare.
După prezentarea generală a Camino de România, a fost proiectat un film ce a prezentat activitatea asociației din ultimii ani, film care a făcut deliciul celor prezenți, mulți dintre ei regăsindu-se în imagini.
Partea cea mai importantă, cea a prezentării traseului Camino prin județul Bacău, a fost făcută de Mircea Vasile, voluntar în Asociația „Prietenii Camino de Santiago”, o mai veche cunoștință a cititorilor ziarului Deșteptarea care își amintesc de prezența domniei sale și a altor voluntari ai asociației pe străzile Bacăului atunci când marcau traseul în august 2019. Între timp, în județul Bacău au fost marcați aproximativ 100 de kilometri de traseu din cei 120 câți ar trebui să fie. Camino de România intră în județul Bacău pe la Racova, trece pe la Lespezi, se traversează pădurea Gârlenii de Sus până la Trebeș. De acolo se ajunge la podul Mărgineni pe unde se intră în municipiul Bacău. Din Bacău se merge pe un traseu Nicolae Bălcescu – Valea Seacă – Faraoani – Cleja Fundu Răcăciuni – Gura Văii – Onești. De la Onești se merge spre Târgu Ocna, pe la Tuta, și de acolo, mai departe la Slănic Moldova. Ultimul segment de traseu, cel care a și rămas nemarcat pe raza județului este cel de la Slănic Moldova spre județul Covasna. În prezentarea sa, Mircea Vasile a făcut referire la numeroase monumente istorice, bine documentate și care au stârnit negreșit interesul tuturor celor prezenți.
La final au avut loc discuții libere, invitații venind și cu alte propuneri de traseu, prin locuri pitorești și care merită văzute pe raza județului Bacău. Reprezentanții Asociației au subliniat, între altele, că toate localitățile de pe acest itinerar pot accesa fonduri europene pentru dezvoltare, s-a vorbit despre alte proiecte de viitor între care și dezvoltarea unei aplicații pentru gadgeturi cu hărțile traseelor Camino.
Și cel mai important, iubitorii de drumeții, indiferent de vârstă, pot folosi aceste itinerarii oricând, traseele putând fi parcurse la pas ori pe bicicletă.