Dezvoltarea Inteligenței Artificiale (IA) este un subiect de dezbatere și interes în lumea tehnologică, dar odată cu această dezvoltare, tind să apară și consecințe negative care vor afecta viața oamenilor. În timp ce IA poate îmbunătăți multe aspecte ale vieții umane – ni se spune – în același timp, apariția și dezvoltarea IA va duce la pierderea de locuri de muncă și va avea impact negativ asupra unor multor domenii.
Pe termen scurt, IA va avea cel mai mare impact negativ asupra locurilor de muncă din domenii precum producția fizică, serviciile bancare și retailul. În prezent, mulți angajați din aceste domenii lucrează în locuri de muncă care implică activități repetitive și cu un grad ridicat de predictibilitate, cum ar fi asamblarea de produse sau procesarea datelor financiare. Aceste sarcini sunt ușor de automatizat prin intermediul IA și roboticii, ceea ce va duce la o reducere semnificativă a locurilor de muncă pentru oameni.
Zilele trecute a făcut senzație știrea că Auchan renunță la casieri și lasă scanarea produselor și plata în seama cumpărătorilor. Deși, în acest moment, probabil, supravegherea acestui proces se face prin link video de către angajați umani, e foarte posibil ca, în scurt timp, procesul să fie lăsat în seama IA.
Pe termen mediu, se estimează că IA va duce la pierderea locurilor de muncă și în alte domenii, cum ar fi transportul, serviciile alimentare și sectorul medical. În ceea ce privește transportul, vehiculele autonome vor reduce necesitatea șoferilor umani, ceea ce va duce la o reducere semnificativă a locurilor de muncă pentru șoferi de camioane, taxiuri și autobuze. În serviciile alimentare, roboții pot fi folosiți pentru a pregăti și a livra alimente, ceea ce va reduce necesitatea angajaților umani în acest sector. În domeniul medical, IA va îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul, dar va înlocui și anumite locuri de muncă pentru medici și asistenți medicali.
De asemenea, dezvoltarea IA va duce la o scădere a locurilor de muncă în domeniile care se bazează pe inteligența și creativitatea umană, cum ar fi arta, muzica și literatura. În aceste domenii, roboții pot fi programați să creeze opere de artă, compună muzică și să scrie texte, reducând astfel necesitatea artiștilor umani.
Deocamdată, nu este nici o dezbatere pe tema aceasta, chiar dacă viitorul a început, deja, ieri. Un site de știri din SUA a concediat 150 de angajați și i-a înlocuit cu o IA care documentează și scrie articole. Se aud discuții cum că, anul viitor, vor fi accesibile primele pachete de soluții IA care vor înlocui avocați, notari, proiectanți.
În același timp, nu există nici o dezbatere serioasă cu privire la aspectele etice ale IA, cum ar fi responsabilitatea și transparența algoritmilor și protecția datelor personale, pentru a proteja societatea de eventualele abuzuri.
În fața acestor provocări, există mici tentative de împotrivire. Am văzut că pe Facebook există un îndemn de boicotare a magazinelor care nu mai folosesc casieri umani. Mi-e teamă că un astfel de îndemn este sortit, din start eșecului.
Trăim într-o eră de schimbare rapidă, impulsată de progresele tehnologice, inclusiv dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Această schimbare poate fi comparată cu evenimente epocale din istoria umanității, cum ar fi descoperirea focului, a roții sau a electricității.
Împotriva tăvălugului transformării tehnologice, orice atac frontal este sortit eșecului. Forțele economice care pregătesc implementarea IA sunt prea puternice și dispun de resurse financiare prea mari pentru ca oamenii simpli să le facă față.
Pentru a face față provocărilor și oportunităților aduse de dezvoltarea IA, omenirea ar trebui să găsească modalități de a se adapta și de a se folosi de tehnologia IA în avantajul său.