Preotul paroh Cătălin Ilie al Bisericii „Sf. Ilie” din Slănic Moldova a propus ca arealul luptelor din zona acestei localități să fie declarată „sit protejat”. Propunerea a fost făcută la ședința de bilanț al activității din anul 2022 a Subfilialei Cultul Eroilor din Slănic Moldova. „Dealurile noastre – a precizat părintele paroh – sunt pline de urmele tranșeelor din Primul Război Mondial, unde și noi copiii găseam deseori tuburi de cartușe. Zona ar trebui să fie semnalizată și să devină vizitabilă”.
Prezent la ședința de bilanț, primarul Gheorghe Baciu a amintit că există un proiect în desfășurare care are ca scop conștientizarea importanței conservării și prezentării zonelor în care au fost duse lupte. „Avem în intenție – a spus primarul orașului-stațiune – să marcăm un traseu de tip Camino de Santiago de Compostela (Drumul lui Iacob – traseu de pelerinaj creștin străbătut încă din Evul Mediu, care are ca destinație mormântul Apostolului Iacob cel Mare din Catedrala din Santiago de Compostela, din Galicia, Spania). Avem deja marcaj provizoriu, iar traseul va intra în Slănic Moldova pe Dealul Cireșoaia, în zona în care se află Monumentul Eroilor și Masa Reginei. Traseul va traversa zona noastră și va ieși la Brețcu. Iar pe acest taseu a fost stabilit să putem face și turism istoric. Vrem să preluăm terenul de pe Dealul Cireșoaia în proprietate a Primăriei, să putem dezvolta acolo inclusiv un ansamblu monumental mai mare”.
La propunerea părintelui Ilie au făcut referire, în ședința de bilanț, și profesorul Alin Radu – președintele Subfilialei Târgu Ocna Cultul Eroilor, dar și Vasile Boboc – președintele Subfilialei Dofteana. Amândoi sunt cercetători cu detectorul de metale ai zonelor în care au fost duse lupte și au descoperit peste o sută de oseminte ale foștilor luptători, dar și obiecte care au aparținut acestora.
„În țară – a precizat Alin Radu – nu există nicăieri protejate zone în care au fost duse lupte în Primul Război Mondial. Procedurile sunt foarte complicate și greoaie. Descoperim mereu noi artefacte și oseminte ale luptătorilor. Le-am putea expune într-o vitrină chiar în Slănic Moldova, dacă ar exista”. Primarul Baciu crede că o astfel de expunere ar putea fi făcută chiar în Cimitirul Internațional din oraș, unde există câteva ocnițe care pot fi amenajate în acest scop.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.