Face senzație știrea cum că Putin ar fi anulat propriul Decret prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova. De fapt, Putin a anulat Legea din 2012 prin care se afirma că Moscova „continuă să se implice activ în găsirea modalităților de rezolvare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.
Ce nu se spune, însă, este că, în urmă cu câteva zile, Maia Sandu a promulgat așa-zisa Lege a separatismului, prin care separatismul este pedepsit penal. Adică, toată populația Transnistriei devine penală. Desigur, e o lege greu de interpretat și implementat, dar, pe baza ei, de exemplu, liderii de la Tiraspol pot fi arestați și condamnați.
Nu se mai spune nici că a rămas în vigoare Decretul din 2016 cu privire la „noul concept de politică externă al Federației Ruse”, unde se spune că: „58. Rusia pledază activ pentru soluționarea politico-diplomatică a conflictelor din spațiul post-sovietic, în special, contribuie, în cadrul mecanismului multilateral de negociere existent, la o soluționare cuprinzătoare a problemei transnistrene bazată pe respectarea suveranității, teritoriale și integritatea și statutul neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei, soluționarea conflictului Nagorno-Karabah în cooperare cu alte state copreședinte ale Grupului de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și pe baza principiilor enunțate în declarațiile comune ale președintelui Federației Ruse, ale președintelui Statelor Unite ale Americii și ale președintelui Republicii Franceze, făcute în perioada 2009-2013”.
Cum ar veni, abrogarea a fost doar un semnal, legislația a rămas aceeași, doar unii se învârt și clipesc din beculețe. Asta nu înseamnă că dacă „maiașii” de la Chișinău o țin în continuare „langa”, nu se vor întâmpla lucruri…
Pentru că scenariul posibil ar fi următorul:
Procuratura Republicii Moldova deschide dosar penal pentru „separatism” conducătorilor din Transnistria, pe baza noii legi adoptate de Parlament.
Se emit mandate de aducere, liderii refuză, se trimit poliția și carabinierii să-i aducă cu forța.
Evident, există trupe locale care se vor opune și vor exista confruntări.
Republica Moldova trimite trupe suplimentare, conflictul escaladează, deja avem război civil.
Presa internațională relatează pe larg subiectul, explicând că forțele pro-ruse au atacat autoritățile Moldovei.
Republica Moldova cere ajutor militar pentru că, nu-i așa?!, e atacată de ruși.
Fie intervin forțele ucrainene, fie nu, Divizia 101 Aeropurtată a SUA staționată în Dobrogea trimite trupe cu elicopterele și, pe urmă, vin și românii cu trupele motorizate. Transnistria e ocupată, ucrainenii își iau muniția necesară din depozitele sovietice, trupele SUA sunt la 50 km de Odesa.