19 ianuarie 2025

Ajutor financiar pentru cumpărarea trusoului destinat noului-născut

Mamele nevoiașe care aduc pe lume copii în anul 2023, vor beneficia de același ajutor financiar, pentru asigurarea trusoului noului-născut, care a fost acordat în 2022, deși prețul produselor și articolelor destinate bebelușilor a tot crescut anul trecut.

Ajutorul nu s-a majorat, chiar dacă OUG 113/2022 prevede că ”valoarea tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți poate fi actualizată anual prin hotărâre a Guvernului, adoptată cu cel puțin 30 zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor, în funcție de rata medie anuală a inflației și în limita disponibilului financiar prevăzut în cadrul POAD (Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, finanțat din fonduri europene-n.n.)”.



Nu s-a făcut actualizarea, astfel că și în 2023 se vor da tot 2.000 lei pentru trusou, în primele trei luni de la nașterea copilului, prin tichet social pe suport electronic.

La acest sprijin au dreptul mamele care sunt beneficiare de ajutor social, cele care fac parte din familiile ce primesc alocație de susținere, cele cu dizabilități, precum și cele aflate temporar în situații critice de viață (sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice ori sunt dependente etc.).

Acest ajutor li se acordă și mamelor aflate în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria casă etc.), celor care nu dețin acte de identitate și, din această cauză, nu pot accede la drepturile civile, minorelor și celor care sunt cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina.

Cu cei 2.000 lei se pot cumpăra produse destinate nou-născutului, precum hrană, scutece, îmbrăcăminte sau articole pentru toaletă ori sanitare și medicale. Acestea din urmă pot fi achiziționate și pentru mame. Pentru a beneficia de acest sprijin, mamele trebuie să-l solicite de la primăria de domiciliu ori de la instituția sub protecția căreia se află, în maximum trei luni de la data nașterii copilului.

De reținut că tichetul nu permite retragerea de bani de pe el și nici preschimbarea lui în numerar. Listele cu persoanele care vor beneficia de cei 2.000 lei sunt întocmite de primării, prin serviciul de asistență socială, și centralizate de prefectură. Apoi vor fi transmise Ministerului Afacerilor Interne, de unde vor ajunge, ulterior, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img