23 noiembrie 2024

Policlinica, durerea mea!

Am fost zilele trecute (nevoia, necazurile), de mai multe ori, prin Policlinică, pe la mai multe cabinete. Nu s-au schimbat multe lucruri, iar ceea ce s-a mai făcut nu funcţionează. S-a amenajat o sală de aşteptare, însă este goală, poporul suferind stă tot pe la uşile cabinetelor, ciotcă, grămadă, înghesuiţi, care cu mască, care fără mască, nerăbdători să intre la doctor. Programările se fac cu multe zile înainte, online sau prin telefon, cu mare noroc. Sunt însă destui pacienţi care vin de prin comunele judeţului şi nu au auzit şi nici nu ştiu de noile reglementări de la oraş: este bolnav şi are mare nevoie de medic.

De la prima oră, de când se deschid uşile, până pe după prânz, toate cabinetele sunt asaltate de zeci de oameni. Lumea nu are încredere în recomandările asistenţilor medicali de a aştepta în sala special amenajată, deoarece instalaţia de sonorizare nu mai funcţionează, aşa cum a fost programată şi cum a mers la inaugurare, la fel şi instalaţia cu beculeţe roşii de la fiecare cabinet. Medicii au program foarte riguros, câteva ore, deoarece sunt, în cea mai mare parte, aceiaşi, care lucrează şi în spital, pe secţii, în sălile de operaţii, la cabinetele private. Nu sunt alţii. Şi, aflu, că majoritatea medicilor au program de şapte ore, în medie, pe zi. Alţii, chiar şase ore.



Legiuitorul a gândit bine, medicii au nevoie de mai mult timp de odihnă, de instruire, după stresanta şi dificila activitate de la capul bolnavului, fie la Chirurgie, Ortopedie, Urologie, Interne sau Oncologie. Mai adăugaţi şi gărzile, activitatea tehnică şi administrativă. Este o fugăreală zilnică, cine mai are timp să mai stea de vorbă cu pacientul, să-i asculte durerile, vorbeşte doar dosarul, o scurtă palpare, eventual un ecograf, două sfaturi şi…următorul. Nu vi s-a întâmplat? Pentru mai multe informaţii, căutaţi un cabinet privat. Te duci cu speranţe, plăteşti şi vrei minuni, numai că, în cabinet te reîntâlneşti cu acelaşi medic, cel din spital, din policlinica de stat. Nu încercaţi altă clinică privată, că şi acolo sunt tot aceiaşi medici, însă în zile şi ore diferite, unii, am văzut, au program şi în prima parte a zilei!

Am văzut un medic din spitalul băcăuan, cu program la trei clinici private. Mă gândeam, ca şi legiuitorul, mai are timp oare respectivul să se odihnească suficient, că a doua zi este iar pe metereze, îl aşteaptă alţi pacienţi, fie în spital, fie în policlinică. Roata se învârteşte, se învârteşte şi, de cele mai multe ori, se uită că spitalul, policlinica, dispensarul au fost construite şi dotate pentru pacienţi, iar statul a făcut eforturi extraordinare cu pregătirea unui medic, pentru a se întâlni cu bolnavul, cu cel suferind, care aşteaptă de la el minuni.

Mai este dispus medicul, tânăr absolvent sau cu mai multă experienţă, să-şi respecte în totalitate jurământul, chiar şi aşa ciuntit cum este, că în graba nebună care ne-a cuprins, până şi Jurământul a fost scurtat. Mă gândesc că nu totul este în regulă cu sistemul nostru sanitar. Ceva nu merge. Dar nu merge bine deloc!

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014