Românii au fost educați foarte bine de politicieni. Sau, mai degrabă, au fost dresați. Ăsta e cuvântul. Cum aud de o problemă economică, imediat ei știu cauza: corupția, șpaga, nepotismul. De asta companiile aeriene abandonează cursele spre aeroporturi din România, că șpagă e prea mare. Nu e clar la ce se dă șpagă, dar e clar că există. În nici un caz nu ar fi o problema cauzată de criza economică din Europa. De prăbușirea economiilor europene care nu mai au nevoie de forța de muncă din Est. Nu, șpaga e de vină, că dacă nu ar fi șpaga, patronii de firme de transport aerian ar continuă să-și plimbe avioanele prin România, chiar dacă nu ar avea clienți.
Acum, la modul serios. Cazul companiilor aeriene care-și restructurează activitatea și renunță la anumite zboruri este doar începutul. Noi nu ne dăm încă seama, anesteziați de presa națională și internațională care ne spune doar bălării. Nu avem imaginea de ansamblu care să ne permită să vedem în ce hal a fost afectată economia europeană de interdicțiile din perioada „pandemiei” și de efectele sancțiunilor economice impuse Rusiei și care s-au întors ca un bumerang împotriva inițiatorilor. De efectul pe care aruncarea în aer a conductelor Nord Stream îl are asupra economiei Germaniei și a restului Europei.
Un cerc vicios a făcut să scadă cererea agregată, din cauza creșterii prețurilor, lucru care a dus la o scădere a producției, care a necesitat o restructurare a forței de muncă iar asta a dus, din nou, la scăderea cererii. Și nu numai atât, dar cam toate proiectele de investiții au fost puse în așteptare, cu efect asupra întregului lanț de aprovizionare; toate companiile își refac calculele și încep să ia măsuri pentru a reveni la profit. Iar asta înseamnă concedieri, reduceri de comenzi, creșterea șomajului și scăderea salariilor.
Aviația comerciala este prima industrie care se restructurează cu efecte pe care le vedem și noi și care ne lovesc fără să știm despre ce este vorba. Până la finele anului, însă, vom avea ocazia să ne lovim de consecințele crizei economice tot mai mult. Știu, e greu de crezut, în condițiile în care cenzură mediatică ne da impresia că totul e bine. Nu, nu e bine și nu va fi bine!