Romfilatelia a lansat, joi, o nouă emisiune de mărci poştale intitulată „Colecţii. Casa artistului”, dedicată artistului Alexandru Ţipoia, alcătuită din patru timbre şi un plic prima zi.
Potrivit unui comunicat transmis de Romfilatelia, lucrările redate pe timbre, alături de întreaga creaţie a lui Alexandru Ţipoia, se găsesc în casa în care a locuit şi a creat artistul, devenită acum casă memorială, prin grija fiului său, George Tzipoia.
Academicianul Georgeta Filitti a apreciat, la evenimentul de lansare, că prezenţa unei opere sau a imaginii artistului pe un timbru „este o formă de reclamă înţeleaptă care durează”.
„Opera trebuie promovată la nivelul marii mase. Or, ceea ce aţi făcut dumneavoastră se înscrie în această normalitate a culturii unei ţări europene. (…) Această colecţie foarte frumoasă ilustrată pe timbre este expresivă şi are acel ceva care ţine de România profundă”, a spus Georgeta Filitti, citată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, criticul Pavel Şuşară a evocat personalitatea complexă a lui Alexandru Ţipoia, subliniind că „produsul filatelic prezentat astăzi este un act de cultură, nu de reflectare, mai mult decât un album de artă, mai mult decât orice conferinţă, mai mult decât orice documentare video”.
Emisiunea de mărci poştale „Colecţii. Casa artistului”, dedicată artistului Alexandru Ţipoia, este disponibilă, de joi, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.
Alexandru Ţipoia, considerat al patrulea pilon spiritual al artei româneşti care susţine „arhitectura imaginii” secolului XX, alături de Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba şi Ion Ţuculescu, a creat o operă cu un aristocratic rafinament al exprimării, o simfonie în culori ce alcătuieşte un univers de o frumuseţe aparte.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrată lucrarea intitulată „TORS II”. De asemenea, sunt redate lucrările „Brâncuşi” (pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei), „Natură moartă cu figură antică” (pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei) şi „Străduţă veche în Bucureşti” (pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei).
În cadrul plicului prima zi a emisiunii, pe ştampilă este figurat „Portretul lui Alexandru Ţipoia”, tuş pe hârtie, 1970, de George Tzipoia, fiul său. De asemenea, în compoziţia grafică a plicului prima zi sunt redate: „Autoportret”, tuş pe hârtie, 1943, „Instrument muzical piramidal”, 1965, lemn de nuc, „Concert în sepia”, tuş sepia pe hârtie, 1978. AGERPRES