26 noiembrie 2024

Alt fonfleu demolat

La alegerile americane la care a câștigat Trump a făcut senzație scenariul Russiangate conform căruia procesul electoral a fost influențat masiv de Rusia, pentru ca Hillary Clinton să nu câștige. Despre celebrul „dosar” întocmit de un agent secret britanic care ar fi demonstrat implicarea Kremlinului în propulsarea lui Trump s-a scris până când s-a demontrat ca totul a fost doar un alt fonfleu menit să distragă atenția. La momentul respectiv, însă, a existat și o altă „dovadă” a implicării rusești în alegerile americane: Alianța  pentru Democrație de Securitate a pretins ca a descoperit o serie de conturi Twitter care promovau influența rusească. A fost alcătuit un eșantion de 644 de conturi pe care l-a numit „Hamilton 68” și a insistat că sunt conturi ale unor agenți ai Kremlinului care încearcă să destabilizeze societatea americană, să promoveze interesele rusești și așa mai departe.

În ciuda faptului că nu s-au dat decât descrieri vagi ale modului în care au fost incluse cele 600 de conturi în eșantionul agenților de influență ai Kremlinului, presa americană a publicat, pe larg, povești despre cum încearcă propaganda rusească să influențeze politica americană.



Câțiva ani mai târziu, după ce Elon Musk a cumpărat Twitter și a început să dea informații despre modul în care platforma a fost folosită în campanii de cenzură și dezinformare, se dovedește ca toată povestea a fost un fals, și că aproape toate cele peste 600 de conturi din eșantionul Hamilton 68 erau americane și nu rusești. Jurnalistul Matt Taibbi, care a primit acces la resursele Twitter, scrie pe larg despre acest subiect.

Compania Twitter a comandat o analiză a celor 644 de conturi și a descoperit ca numai 36 erau rusești. Conturile pe care Hamilton 68 a susținut că erau legate de „activități de influență rusă online” nu erau doar în mare parte covârșitoare de limba engleză (86%), ci mai ales aparțineau unor „oameni legitimi”, în mare parte din SUA, Canada și Marea Britanie.

„Am cerut comentarii de la o gamă largă de actori – de la Alianța pentru Asigurarea Democrației la Watts și McFaul și Podesta și Kristol până la editori și directori de știri de la MSNBC, Politico, Mother Jones , Washington Post , Politifact și alții. Nici unul nu a răspuns. Toți se prefac că acest lucru nu s-a întâmplat”, scrie Taibbi.

Povestea cu Hamilton 68 este doar o mică parte din dezvăluirile apărute după preluarea de către Musk a Twitter. Deloc surprinzător, aceste dezvăluiri nu și-au găsit locul în presa mainstream. Nici nu aveau cum; publicul ar fi aflat cum serviciile secrete americane au intervenit în campania electorală pentru a bloca, de exemplu, informațiile despre laptopul pierdut al lui Hunter Biden; cei care au scris despre subiect s-au trezit cu conturile blocate pe motiv că fac propagandă rusească. Pentru că serviciile au decis ca povestea laptopului este un fals pus la cale de serviciile de propagandă ale Kremlinului. Povestea a fost ținută ascunsă până au trecut alegerile. Alte informații se referă la blocarea conturilor celor care aveau opinii „periculoase”, care criticau establishmentul, pe Biden sau aveau vederi prea conservatoare.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014