Cabinetele de stomatologie vor fi verificate de inspectorii fiscali, după ce, în primă fază, se vor face informări, prin scrisori trimise la sedii. Decizia survine în urma analizelor efectuate de finanțiști din care a reieșit că 80% dintre dentiști nu își declară toate sumele încasate de la pacienți. În 2021, conform declarațiilor fiscale, în medie, un medic stomatolog ar fi încasat, în fiecare lună, aproape 3.400 de lei, cam cât costă o coroană ceramică de calitate medie.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își va orienta următoarele controale și către cabinetele de stomatologie. Decizia a fost luată după ce analizele de risc financiar au indicat faptul că majoritea acestor profesioniști nu își declară toți banii pe care-i încasează de la pacienți. În analizele preliminare, inspectorii fiscali s-au ghidat după veniturile declarate de medicii dentiști, prețurile de pe piață și numărul semnificativ de clienți.
Aproape 3.400 de lei pe lună, venitul unui stomatolog?
Potrivit Fiscului, în 2021, majoritatea medicilor stomatologi – circa 80% – nu au declarat statului toate încasările obținute de-a lungul anului. La nivelul întregii țări, cei aproape 10.000 de dentiști au declarat încasări totale de 377 de milioane de lei. Dintre aceștia, un procent de 40% se află în situația în care, fie au declarat pierdere fiscală, fie nu au depus Declarația unică pentru anul 2021. „Pentru anul 2021, la nivelul județului Bacău, au fost depuse 139 de declarații unice de către medicii stomatologi, având cod CAEN 8623 «Activități de asistență stomatologică». Majoritatea au sediul în municipiul Bacău, chiar dacă unii au puncte de lucru și desfășoară activitate și în comunele limitrofe”, ne-a transmis Vicențiu Stupu, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău. Venitul brut al dentiștilor băcăuani a fost de 14.810.179 de lei, din care 9.157.659 de lei au fost cheltuieli deductibile, iar venitul net impozabil – 5.652.520 lei. Matematic, venitul mediu anual al fiecărui stomatolog a fost de circa 40.665 lei (aproape 3.400 de lei pe lună). Dacă ne raportăm la datele pe țară, reiese faptul că, în medie, fiecare cabinet stomatologic a avut venituri anuale de circa 38.000 de lei (puțin peste 3.100 de lei pe lună), cu mult sub nivelul a 12 salarii minime brute (2.550 lei – salariul minim, în 2021). Sumele sunt extrem de mici, comparativ cu tarifele practicate în cabinete. De exemplu, la unul dintre cele mai solicitate cabinete stomatologice din Bacău, am constatat că o simplă consultație specializată scoate din buzunarul unui pacient 100 de lei, un tratament al parodontitei prin drenaj endo costă 200 de lei, iar un pachet de igienizare dentară (detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, albire mecanică și profijet cu bicarbonat – 300 de lei. La lucrările mai complicate, de tip implant, coroană dentară sau fațetă, se discută în euro, în sume exprimate în mii.
Nu scapă unul, de mâna lungă a Fiscului
Cert este că, în primă fază, vor fi acțiuni de informare – trimiterea de ghiduri speciale și scrisori, inclusiv mediatizare, urmând ca, ulterior, să înceapă controalele în documentele cabinetelor de stomatologie, în condițiile în care toate aceste entități sunt obligate să aibă în dotare case de marcat și, mai ales, să elibereze bonuri fiscale la finalul oricărui serviciu prestat. Atenție, întrucât și beneficiarii acestor servicii sunt obligați să solicite eliberarea de bon fiscal, atunci când plătesc sumele de bani. În anii trecuți, astfel de campanii inițiate de Fisc au mai fost derulate și în alte domeniul cu risc ridicat de neconformare fiscală. Au intrat în hora finanțiștilor atât profesoriii care obțineau venituri din meditații, cei care încasau sume din cedarea folosinței bunurilor (chirii) și din activități de înfrumusețare, dar și creatorii de conținut de pe internet. Mulți dintre aceștia s-au conformat, după ce au primit scrisori de la Fisc în cutia poștală, dar și de teama riscurilor – amenzi, costuri retroactive semnificative și chiar posibilitatea închiderii afacerii. Da altfel, numai de la cei care activează online, s-a reușit recuperarea a circa șase milioane de lei, însă numai după ce ANAF a avut acces și la conturile bancare ale acestora.