24 noiembrie 2024

Pâinea care cântă

Anul trecut aflam, cu destulă surprindere, că în România a fost frământată, dospită și coaptă prima pâine cu făină de greier. Au făcut-o studenții de la Universitatea de Științele Vieții din Iași,

din făină albă de grâu, cu un adaos de 3% făină de greier, maia din fermentație naturală din fructe, apă și sare. Producătorii au dat asigurări că, dacă cel care gustă nu știe ce ingrediente are, nu simte nicio diferență, iar pâinea din făină de greier este mult mai hrănitoare.



Să nu strâmbați din nas, o astfel de pâine va fi mai scumpă, deci numai la îndemâna celor mai bogați! Comercianții vând făina la suta de grame, un preț afișat fiind de 96,25 de lei. Un kilogram de făină de greier costă 962 de lei.

În ciuda scumpetei, oamenii au început să cumpere din ce în ce mai des făina de greieri. În octombrie 2022, de exemplu, piața globală pentru acest gen de produs a fost estimată la 330,36 de milioane de dolari și se preconizează că va ajunge la 374,40 de milioane de dolari până în 2028.

Obiceiurile alimentare ale omenirii s-au schimbat radical față de vremurile de mult apuse. Dar, parcă istoria se repetă și ajungem tot la fazele de început, mai ales sub spectrul penuriei alimentare de acum. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a decis deja că și viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât și ca aditiv pudră, iar mai nou a aprobat în meniuri și larva gândacului de bălegar. Acum sunt patru astfel de insecte aprobate, celelalte două fiind viermele de făină și lăcusta migratoare. Degeaba se îngrețoșează ministrul Agriculturii, Petre Daea, uneori vom mânca astfel de pâine și fără să știm.

Zilele trecute, circula pe net un catren în care se spunea că cineva a făcut un cozonac din făină de greier și, surpriză, cozonacul a început să cânte. Greierește!

În timpul marii revoluții franceze, din 1789, când locuitorii Parisului manifestau pe străzi cerând pâine, ducesa de Polignac îi spunea reginei Maria Antoaneta: „Ce neghiob e poporul ăsta, care vrea neapărat pâine, când ar putea îngurgita cozonaci!” De atunci, concluzia „dacă n-ai pâine, să mănânci cozonaci!” (Quils mangent des brioches!). Vorbele acestea ridiculizează și astăzi persoanele naive, cu păreri și mentalități complet desprinse de adevărurile vieții, de simțul realităților – scria „Dicționarul  de cuvinte, expresii, citate celebre” din 1968.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014