În Sala ,,Amfiteatru” a Complexului ,,Panoramic” din stațiunea Slănic-Moldova au avut loc, în zilele de 15 și 16 ianuarie, manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), dată la care se sărbătorește și ziua poetului național al românilor, Mihai Eminescu.
Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Slănic-Moldova și poeta slăniceană, Ionica Bandrabur, la inițiativa și susținerea primarului Gheorghe Baciu, în urma discuțiilor purtate cu participanții la Toposul literar care a avut loc în stațiune, în primăvara anului trecut.
Atmosferă încărcată de emoție și de trăire poetică, invitați de marcă din România și Republica Moldova, momente artistice de excepție, premiere naționale și internaționale, simpozionul ,,Dor de Eminescu” axat pe trei teme diferite dar toate centrate pe viața și opera lui Eminescu, o lecție de poezie marca Societatea Culturală ,,Apollon – România”, expoziții de artă plastică, monede și gravuri (Ionica Bandrabur și Vilică Munteanu), dezbateri cu privire la poezia eminesciană dar și la școala de ieri și de astăzi, iată câteva repere din programul manifestărilor, care s-au ridicat la o înaltă ținută artistică și o organizare ireproșabilă.
Premiere naționale și internaționale, invitați speciali, program bogat și divers, concurs literar cu multe premii
Inițiatorii și organizatorii evenimentului s-au întrecut pe sine (primarul Gheorghe Baciu, poeta Ionica Bandrabur, promotorul cultural Cristian Ababei, alături de poetul, omul de cultură și ambasadorul cultural George Călin, Complexul ,,Panoramic” dar și alți oameni ,,din umbră”) și au oferit și câteva surprize participanților, în premieră națională și internațională: conform unui proiect inițiat și realizat de primăria localității, întreaga operă poetică a lui Mihai Eminescu poate fi descărcată prin scanarea codului QR aflat într-o felicitare adresată poetului cu ocazia zilei sale de naștere (339 de poezii în 956 de pagini!); la Slănic-Moldova are loc singurul eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale, care se desfășoară timp de două zile și care însumează peste 14 ore de manifestări diverse, înregistrate și transmise de posturi de televiziune locale și regionale, cu acoperire națională; Gheorghe Baciu, primul primar din țară care intervine și din punct de vedere artistic la un astfel de evinement, prin interpretarea unei frumoase melodii, ca dar de suflet oferit tuturor celor prezenți; este redactat și citit pentru prima oară (într-o notă satirico-umoristică) așa-zisul proces-verbal de ședință încheiat după fiecare zi a manifestărilor, în prezentarea publicistului și umoristului comăneștean, Ion Moisă; se acordă două premii speciale și în premieră, care poartă numele a doi reprezentanți de seamă ai culturii și balneologiei slănicene: Viorel Filimon și dr. Romulus C. Busnea; recitaluri de poezie, momente muzicale și umoristice de excepție (cu sala aplaudând în picioare), susținute de cantautorii și interpreții de muzică folk Angela Șipoș, Florin Țuțuianu, de membri ai Grupului de Literatură şi Artă „Metafore comăneștene”, din Comănești (Mădălina-Mihaela Miron, Ionuț Preda, Ion Moisă, Dumitru Pantelimon, Octav Dospinescu), precum și de elevi de la Colegiul Național ,,Dimitrie Cantemir” din Onești, Școala Gimnazială Nr. 1 și Școala Gimnazială Nr. 2, din Slănic-Moldova.
Au susținut prezentări și au avut intervenții: primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, inițiatorul și principalul organizator al evenimentului; poeta și artista plastică Ionica Bandrabur, organizatoare și prezentatoare a evenimentului; prof. univ. dr. Ștefan Munteanu, scriitor și reputat eminescolog; prof. univ. dr. ing. Mircea Ilinca, președinte al Fundației Culturale ,,Renașterea Română”, din Iași; Viorel Savin, dramaturg, poet și prozator; Petre Isachi, critic și istoric literar, publicist, eseist, director-fondator al revistei ,,13 Plus”; Cornel Galben, scriitor, istoric și critic literar, jurnalist, redactor-șef al revistei ,,Cadran Cultural”; George Călin, poet, prozator, critic literar, publicist, editor, ambasador cultural și preşedinte al Societăţii Culturale „Apollon” – coordonatorul activității ,,Lecția de Poezie”; Dumitru Brăneanu, poet și publicist, președintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Bacău; Firiță Carp jurnalist, poet, scriitor, director al Editurii ,,Detectiv Literar”, membru în Juriul de onoare, disciplină și arbitraj al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Vilică Munteanu, istoric, arhivist și colecționar medalist; Romulus-Dan Busnea, jurnalist și publicist; Adina Mitroiu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Dimitrie Cantemir” din Oneșt; Alexandru Dumitru, poet, membru fondator al Fundației Naționale ,,George Călinescu” din Onești, la care s-au adăugat alți poeți și scriitori consacrați și debutanți din România și Republica Moldova.
Concurs de poezii și festivitate de premiere, la o primă ediție
Cu ocazia acestui eveniment a avut loc și festivitatea de premiere a Festivalului Internațional de Creație Literară „Freamăt de Codru și Ape”, Ediția I, 2023, la care au fost înscriși 80 de autori.
Iată și câștigătorii acestei prime ediții: Trofeul ,,Freamăt de codru și ape”, marele premiu al festivalului de la Slănic-Moldova: Lăcrămioara Teodorescu, Odobești-Vrancea; Premiul I: Mioara Baciu (Galați); Premiul II: Pr. Gabriel Constantin (Tulcea); Premiul III: Tinca Tamaș (Bacău); Mențiune I: Ștefan Doroftei Doimăneanu (București), Aliona Spătaru (Raionul Edineț, Republica Moldova); Mențiune II: Eugenia-Limona Rusu (Suceava), Grațiela Cristina Herghelegiu (Fetești – Suceava), Mirela Minuța Alexa (Arad); Mențiune III: Ionel Alexa (Arad); Premiul ,,Valeriu Filimon”: Girel Barbu (Buzău); Premiul ,,Romulus C. Busnea”: Geta Lipovanciuc (Chișinău, Rep. Moldova); Premiul Juriului: Varganici Gheorghe (Fălticeni, Suceava); Premiul pentru cea mai frumoasa creație: Poezia ,,Te usuci în mulțime”, autor Theodora Cristina Jirlăianu (Brăila).
Premii speciale din partea partenerilor Festivalului: Premiul revistei ,,13 Plus”: Eugenia-Limona Rusu (Suceava); Premiul revistei ,,Cadran Cultural”: Lidia Grosu (Chișinău, Rep.
Moldova); Premiul revistei ,,Apollon”: Marilena Răghinaru (Buzău); Premiul revistei ,,Armonii Culturale”: Sibiana Mirela Antoche (Brăila); Premiul Editurii ,,Armonii Culturale”: Maria Tomița Corini (Rep. Moldova).
Juriul a avut următoarea componență: Adina Mitroiu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Dimitrie Cantemir” din Onești; Cornel Galben, scriitor, poet, critic și istoric literar, redactor-șef al revistei ,,Cadran Cultural”; Alexandru Dumitru, poet, membru USR – Filiala Bacău; Romulus-Dan Busnea, jurnalist și publicist.
Primăria Slănic-Moldova și Societatea Culturală ,,Apollon-România” au mai oferit diplome și medalii ,,Mihai Eminescu” celor care au contribuit la conservarea și promovarea valorilor literare și artistice.
Se cuvin în încheiere, mulțumiri Complexului ,,Panoramic”, gazda ospitalieră a evenimentului și a participanților, ca și celorlalți parteneri: Telemoldova Plus, Exclusiv TV, revista Turism-Bacău.ro, cotidianul ,,Deșteptarea”, revista ,,Amprenta de Onești”, revista ,,Armonii Culturale”, revista ,,Plumb”, revista ,,Cadran Cultural”, revista ,,13 Plus”, Fundația ,,Renașterea Română” din Iași, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația de Cultură și revista ,,Apollon”, Asociația ,,ASCIOR”.
O cronică a evenimentului de la Slănic-Moldova veți putea citi și în numărul din februarie al revistei ,,Plumb”, care apare atât în ediție tipărită cât și online (pe site-ul Uniunii Scriitorilor – Filiala Bacău).
Romulus-Dan BUSNEA