Carente legislative si neglijenta in unitati sanitare
Ziua de 1 decembrie este dedicata in intreaga lume infectiei cu HIV si bolii determinate de aceasta, SIDA. Se desfasoara, cu aceasta ocazie, campanii de constientizare cu privire la pericolul pe care HIV/SIDA il reprezinta pentru sanatatea publica, dar si pentru societate. Uneori, acesta este ignorat chiar in unitatile sanitare.
Anul acesta, manifestarile de Ziua Mondiala HIV/SIDA se desfasoara sub sloganul „Ia-ma de mana! Arata ca-ti pasa!”. Din seria evenimentelor prilejuite de aceasta zi a facut parte si masa rotunda gazduita de Directia de Sanatate Publica. Grupul de lucru pe problematica HIV/SIDA a discutat despre greutatile cu care se confrunta pacientii, dar si despre carente legislative si nepasare. De exemplu, medicii sunt obligati sa recomande testarea HIV la gravide, dar mamele nu sunt obligate sa dezvaluie rezultatul sau sa urmeze tratamentul. „Am testat o gravida care era seropozitiva, dar care a refuzat sa accepte diagnosticul, a precizat Masa Ardeleanu, de la Centrul de consiliere si testare. A nascut in maternitatea Bacau, unde nu i s-a facut testul rapid. Maternitatea Bacau este singura din judet in care nu se efectueaza testul HIV la gravidele venite sa nasca. Desi am dat la laborator astfel de teste, nu sunt folosite. Se da vina pe personalul insuficient. Copilul era seropozitiv si a murit inainte de a implini 4 luni.” De cealalta parte, Mirela Romanet, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta, a declarat ca „se efectueaza testul rapid. Aceasta gravida o fi fost un caz punctual.”
Alocatie de hrana inghetata
Un alt exemplu negativ ar fi inghetarea, inca de acum 4 ani, a alocatiei de hrana si a indemnizatiei pentru persoanele cu HIV/SIDA. Un pacient primeste 11,5 lei pe zi pentru hrana, la fel de cativa ani, desi toate alimentele s-au scumpt. Actiuni dedicate Zilei Mondiale HIV/SIDA au avut loc si in strada. In centrul municipiului Bacau s-a format fundita umana prin care sunt comemorati cei care au pierdut lupta cu boala. Trecatorii au primit semnul luptei anti-SIDA, o fundita rosie, dar si materiale informative. „HIV se transmite cel mai frecvent prin contact sexual neprotejat, a precizat dr. Cristina Matanie, de al DSP. Mesajul este ca trebuie sa avem un comportament sexual responsabil.”
„Dupa atatia ani de campanii, de obicei le pasa numai celor care sunt cu adevarat implicati. Chiar daca cineva primeste un pliant, informatia trece pe langa el. De aceea trebuie sa continuam campaniile de informare.”
Ana Vatavu, presedinte al Asociatiei Lizuca
Pacienti cu HIV/SIDA aflati in evidenta – 386
Cazuri noi depistate in 2012 – 24 (dintre care o gravida)
Decedati in 2012 – 11
Gravide seropozitive care au nascut in 2012 – 10
Costul mediu lunar al tratamentului: 2.508 lei/pacient
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.