20 ianuarie 2025

Cumpărarea vechimii în muncă, mai scumpă

Persoanele care vor să-și cumpere vechime în muncă, pentru a-și completa stagiul de cotizare în vederea ieșirii la pensie, o pot face și în acest an, dar, deocamdată, până la 1 septembrie. Deputatul USR Oana Țoiu a depus un proiect de lege pentru prelungirea termenului până în 2026, dar această inițiativă legislativă are slabe șanse de reușită judecând după declarația dată de ministrul Muncii Marius Budăi, la un post de televiziune central. Ministrul Budăi a precizat în acest sens:

”În funcție de dinamica activității din acest an, vom lua decizia dacă mai continuăm, dacă mai este necesar să continuăm cu această măsură sau nu. Cert este că numărul de solicitări a scăzut foarte mult”. Rămâne de văzut ce se va decide. Deocamdată este cert că persoanele care nu sunt pensionare și nici asigurate, dar care vor acum să-și completeze vechimea în muncă trebuie să plătească un preț mai mare. Și aceasta deoarece de la 1 ianuarie 2023 salariul de  bază minim brut pe țară a crescut de la 2.550 lei la 3.000 lei.



Cum legea prevede că venitul pentru care se poate asigura o persoană nu va fi mai mic decât salariul minim brut pe țară, ea va  plăti acum contribuția de 25 la sută din cel puțin 3.000 lei, adică 750 lei/lună, față de 638 lei, anterior. Amintim că persoanele care nu au calitatea de pensionar sau asigurat, dar mai au puțin timp până la împlinirea vârstei standard de pensionare pot cumpăra vechime de cel mult 6 ani anteriori.

Pentru aceasta vor încheia un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău. Este vorba despre cei care, în perioada menționată, au goluri în vechimea în muncă (nu au stagiu de cotizare și nici stagii asimilate, precum armata sau studiile universitare). Practic, ei își pot ”cumpăra” astfel vechime pentru a-și completa stagiul de cotizare în vederea ieșirii la pensie de limită de vârstă.

Plata contribuției de asigurări sociale se face într-o singură tranșă sau eșalonat, lunar, până la data de 31 august 2023, inclusiv. Persoanele care vor să-și completeze astfel vechimea în muncă trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să nu fi fost obligate să fie asigurate în perioada pentru care vor plăti contribuția și să nu aibă realizat stagiul complet de cotizare (35 ani, bărbații, 32 ani, în prezent, femeile).

Această măsură le dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au împlinit vârsta standard, nu se pot pensiona, pentru că nu au stagiul minim de cotizare, adică nu au cel puțin 15 ani de vechime în muncă. La încheierea contractului cu CJP Bacău, solicitantul va completa și o declarație din care să rezulte că în perioada pentru care își cumpără vechimea în muncă nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația de a contribui la acesta și că nu este pensionar. Totodată, pentru cei care nu dețin carnetul de muncă (s-a degradat ori deteriorat sau l-au pierdut) și au ajuns la vârsta pensionării, în mod excepțional se pot utiliza informațiile din arhiva electronică existentă la CJP, la determinarea vechimii.

 

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img